U Poljsku stiglo 150 američkih vojnika

Američki vojnici stigli su u sklopu dogovora saveznika u NATO, Poljske i SAD
58 pregleda 4 komentar(a)
američki vojnici, Poljska, Foto: Reuters
američki vojnici, Poljska, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2014. 17:24h

Na aerodrom u Švidvinju na zapadu Poljske danas je sletjelo 150 američkih padobranaca na neograničeno duge vježbe, a poljski premijer Donald Tusk saopštio je da u slučaju potrebe broj američkih vojnika može da se poveća do jedne brigade.

Američki vojnici stigli su u sklopu dogovora saveznika u NATO, Poljske i SAD, da se ojačaju Poljska i baltičke zemlje članice te alijanse, zbog krize u Ukrajini i zategnutih odnosa sa Rusijom.

"Ta jedinica koja će vježbati sa našim vojnicima na poligonu u Dravsku u svakom trenutku u zavisnosti od potreba može da se poveća do nivoa brigade", kazao je uoči dolaska američkih vojnika premijer Tusk.

Poljski premijer istakao je da je sasvim razumljivo da suočena sa tenzijama na istoku kontinenta Poljska želi da ima opipljive i jače garancije bezbjednosti.

"Riječ je o mirnom trendu, zato što nema razloga za histeriju, da NATO i američki vojnici pojačaju svoje prisustvo u Poljskoj tako da je ne tretiraju kao saveznika nižeg reda. Neki u Evropi htjeli bi da razumiju naš status da smo članica NATO ali ne baš do kraja", kazao je danas u Varšavi premijer Tusk.

Bonus video: