Predsjednik Katalonije: Referendum će biti 9. novembra

Premijer Španije Marijano Rahoj najavio je da će blokirati održavanje referenduma
1 komentar(a)
Katalonija, Foto: Shutterstock
Katalonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.04.2014. 16:44h

Katalonski predsjednik Artur Mas rekao je danas da će nastaviti da se angažuje na održavanju referenduma o nezavisnosti od Španije 9. novembra, uprkos protivljenju Madrida, javlja agencija Srna, prenosi Blic.

"Referendum će biti raspisan sigurno i katalonski narod biće pozvan da glasa 9. novembra", rekao je Mas stranim dopisnicima na dan praznika Svetog Đorđa, koji se obilježava u Kataloniji.

On je podsjetio da će glasačima biti ponuđena dva pitanja - "Da li mislite da Katalonija treba da bude država, da ili ne" i "Ako smatrate 'da', da li želite da ta država bude nezavisna, da ili ne?".

S druge strane, premijer Španije Marijano Rahoj najavio je da će blokirati održavanje referenduma.

Španski parlament je velikom većinom 8. aprila odbacio plan za održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji regionalne vlasti žele da organizuju 9. novembra.

Međutim, katalonska vlada je najavila da neće odustati i da će naći način da usvoji regionalni zakon kojim se omogućava sprovođenje konsultativnog referenduma.

Mnogi Katalonci kao primjer uzimaju Škotsku, u kojoj će u septembru biti održan referendum o nezavisnosti od Velike Britanije.