Turčinov naredio nastavak "antiterorističke" operacije

On je rekao da je ovu odluku donio pošto su otkrivena tijela dvije osobe i dodao da je jedna od žrtava vjerovatno lokalni poslanik proevropske partije
55 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2014. 18:58h

V.d. predsjednika Ukrajine Oleksandr Turčinov danas je naredio nastavak "antiterorističke" operacije pokrenute protiv separatista na istoku te zemlje koja je prekinuta prije Uskrsa, pošto su otkrivena tijela dvije žrtve sa tragovima "mučenja".

"Pozivam snage bezbjednosti na nastavak antiterorističkih akcija, u cilju odbrane ukrajinskih građana koji žive na istoku Ukrajine od terorista", naveo je Turčinov u saopštenju.

On je rekao da je ovu odluku donio pošto su otkrivena tijela dvije osobe i dodao da je jedna od žrtava vjerovatno lokalni poslanik proevropske partije čiji je lider Julija Timošenko.

Pogođen ukrajinski vojni avion

Ukrajinski vojni avion pogođen je kada je nadletao Slavjansk, grad u istočnoj Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Kijevu.

Ministarstvo je navelo da je avion pogođen iz automatskog oružja za vrijeme redovnog izviđačkog leta iznad Slavjanska.

Proruski aktivisti u Slavjansku (foto: Reuters)

Nakon toga avion je bezbjedno sletio na aerodrom u Kijevu.

U Slavjansku su danas sahranjena trojica proruskih demonstranata koji su ubijeni u pucnjavi na jednom kontrolnom punktu.

Kontrolni punktovi na Krimu

Ukrajinska državna granična služba uspostavlja kontrolne punktove na liniji administrativne granice između Hersonske oblasti na jugu i Krima, javljaju agencije.

Načelnik odjeljenja te službe za saradnju s medijima Oleg Slobodijan izjavio je da to, međutim, nije formiranje pograničnih punktova jer to, kako je rekao, nije nadležnost te službe.

"Tamo sada funkcionišu kontrolni punktovi, ali ako bi bila donijeta takva odluka na nivou vlade, u skladu sa njom ćemo je primjenjivati", rekao je on.

Prema rečima Slobodijana, Kijev za uspostavljanje kontrole preduzima "odgovarajuće mjere, doprema neophodna tehnička sredstva, organizuje kompjutersku podršku i ostalo", prenio je Ukrinform.

Prema njegovim riječima, to je reagovanje Ukrajine na najavu Rusije da od 25. aprila prelazi na potpuno obezbjeđenje granice između Krima i Hersonske oblasti.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev, podsjeća Itar-Tass, 21. aprila naložio je novom načelniku Ruske pogranične službe (Rosgranica) Konstantinu Busiginu da neodložno pristupi uspostavljanju državne granice između Rusije I Ukrajine uz uzimanje u obzir pristupanje Krima i Sevastopolja Rusiji.

Galerija

Bonus video: