Eroglu: Rešenje za Kipar moguće ove godine

"Naš cilj je što brže rješenje kiparskog problema", rekao je Eroglu, dodajući da obje strane u tom procesu imaju podršku generalnog sekretara UN
0 komentar(a)
Kipar zid, Foto: Reuters
Kipar zid, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2014. 08:08h

Lider kiparskih Turaka Derviš Eroglu izjavio je da je ove godine moguće postići sporazum o 40 godina podijeljenom Kipru.

Eroglu je sinoć, poslije sastanka sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom u Njujorku, rekao novinarima da bi pregovori s predsjednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom o ujedinjenju Kipra, koji su posle 20-mjesečne pauze nastavljeni u februaru, mogli da daju rezultate.

"Naš cilj je što brže rješenje kiparskog problema", rekao je Eroglu, dodajući da obje strane u tom procesu imaju podršku generalnog sekretara UN.

"Rekli smo da je rješenje moguće ove godine. Možemo da finalizujemo sporazum i o njemu, u 2014, održimo dva simultana referenduma", naveo je Eroglu. Ban Ki Mun je potvrdio posvećenost UN da pomogne objema stranama da se postigne sveobuhvatni sporazum, rekao je portparol generalnog sekretara UN.

Ove godine se navršava 40 godina od podjele Kipra koja je uslijedila poslije turske okupacije sjeverne trećine ostrva gdje je mahom turska manjina. Tu je Turska 1983. proglasila Tursku Republiku Kipar koju, međutim, samo ona priznaje. Turska tu drži 35.000 vojnika, a dovela je i više od 40.000 kolonista.

Kipar je i prije turske vojne intervencije bio duže od decenije podijeljen "zelenom linijom" razdvajanja kojom trupe UN sve do danas sprječavaju međunacionalne sukobe. Uvod u tursku okupaciju 1974. bio je puč u Nikoziji, koji su izvele snage bliske vojnoj hunti koja je tada vladala u Grčkoj i pokušala da to sredozemno ostrvo pred obalama Turske, pripoji Grčkoj.

Kipar je članica Evropske unije od 2004, ali članstvo važi samo za grčki dio zemlje, pošto je pokušaj UN za ujedinjenje propao u predvečerje prijema, zbog odbijanja kiparskih Grka da na referendumu prihvate dogovoreno rješenje jer su smatrali da privileguje Turke.

Bonus video: