Janukovič: Istok Ukrajine na ivici krvoprolića

"Ne prelazite granice! Ne izvršavajte kriminalna naređenja!", rekao je Janukovič obraćajući se "vojnicima i pripadnicima specijalnih snaga"
4 komentar(a)
Viktor Janukovič, Foto: Reuters
Viktor Janukovič, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2014. 16:37h

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pozvao je nove ukrajinske vlasti da "hitno povuku sve svoje oružane snage" sa istoka zemlje kako bi se izbjeglo "krvoproliće".

"Imajući u vidu naglo pogoršavanje situacije na istoku Ukrajine, pozivam sve oružane ukrajinske snage da se povuku u svoje baze i da odmah bude pokrenut mirovni dijalog sa liderima koje je izabrao narod oblasti na istoku", rekao je Janukovič za agenciju Ria Novosti.

"Na ivici ste krvoprolića. Zaustavite se", dodao je.

Janukovič je u februaru pobjegao iz Ukrajine, gdje su poslije protesta proevropske snage preuzele vlast.

"Ne prelazite granice! Ne izvršavajte kriminalna naređenja!", rekao je Janukovič obraćajući se "vojnicima i pripadnicima specijalnih snaga".

OSCE: Rrazgovor s proruskim liderom u Slavjanksu

Mark Eterington, medijator OSCE-a izjavio je da je dva sata razgovarao u Slavjansku se Vječeslavom Ponomarjovim, koji je jedan od lidera naoružanih grupa u ovom gradu na istoku Ukrajine.

"Četiri teme su bile na dnevnom redu. Prvo, da li će on i grupe kojima rukovodi poštovati dogovor iz Ženeve; drugo, gdje se nalaze i pod kojim okolnostima su neki ljudi zadržani, među kojima je i bivša gradonačelnica Nelia Štepa; treće, maltretianje Romske manjine u gradu, i četvrti, oružani incidenti 20. aprila" rekao je posrednik Misije OSCE-a, a prenosi radio Slobodna Evropa.

Bonus video: