Kad ne daju majci da bude otac...

"Egoistično je držati dijete u mraku, a prioritet dati polnom identitetu..."
14 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2014. 12:44h

Nakon godinu dana sudskog procesa, transdžender Berlinac, prvi Njemac koji je rodio dijete moraće da bude registrovan kao majka djeteta, odlučio je sud u Berlinu.

Hormonskom terapijom „nezvanični“ otac došao je do promjene iz ženskog pola u muški, ali je zadržao ženske reproduktivne organe i započeo trudnoću doniranom spermom godinu dana nakon što je postao muškarac.

Prvo dijete rodio je u aprilu prošle godine i nakon porođaja zatražio da prilikom upisivanja djeteta u knjigu rođenih bude registrovan kao otac, navodeći da, iako je rodio dijete, zvanično je muškarac, zbog čega ne može biti majka.

Njegov slučaj stigao je do suda zaduženog za porodična pitanja, u berlinskom kvartu Schönebergu, a mjesec dana nakon djetetovog prvog rođendana sudija je donio odluku.

„Svako dijete mora da ima majku, a to je osoba koja rađa djecu. Vaše ime će se voditi po toj osnovi“, prenio je njemački „Bild“ riječi sudije.

Javna debata o tome da li bi muškarac koji je započeo trudnoću donacijom sperme trebalo da se smatra ocem počela je u aprilu prošle godine i bila je predmet diskusije na sudu u Schönebergu.

Kancelar berlinskog kvarta Neukölln Falko Lieke, koji je ranije govorio u odbranu prava transeksualaca na roditeljstvo, podržao je posljednju odluku suda da zadrži ulogu „majke“ u knjizi rođenih.

„To osigurava mogućnost da dijete u određenom trenutku sazna ko mu je bila prava majka. Egoistično je držati sopstveno dijete u mraku dok prioritet dajete svog polnom identitetu“, rekao je Lieke.

Prvo dijete koje je na svijet donio muškarac rođeno je 11. aprila 2013. u kućnom porođaju, jer njemačke bolnice zahtijevaju ime majke u dokumentaciji. Vlasti Neuköllna tada nisu smatrale problematičnim to što muškarac koji je na svijet donio dijete želi da se registruje kao otac djeteta.

Tom prilikom biolog i seksolog Heinz-Jörgen Voss izjavio je da pol „ne bi trebalo da bude propitivan u svakoj formi“.

„Nije problematično to što transdžender osobe imaju djecu. Problem je klasifikacija. Zbog čega ime nije dovoljno“, izjavio je Voss za Berliner Morgenpost.

Njemački zakon 2011. promijenjen je i od tada omogućava i transdžender osobama koje nisu u potpunosti promijenile pol da se identifikuju i registruju u zvaničnim dokumentima kao pripadnici ili pripadnice suprotnog pola.

Ipak, u posljednjoj odluci suda u Schönebergu po kojoj muškarac koji je rodio dijete mora biti registrovan kao majka između ostalog je navedeno da „to što je majka već godinu dana zvanično muškarac nije uticalo na donošenje odluke“, prenio je Bild.

Slučaj prvog berlinskog muškarca „majke“ pažnju javnosti skrenuo je na pitanje identifikovanja roditelja koji je rodio dijete, a do sljedeće promjene zakona, transdžender muškarci koji rađaju djecu u Njemačkoj moraće u izvodima iz knjige rođenih da se vode kao „majke“.

Galerija

Bonus video: