Švajcarci glasaju za minimalnu platu od 4.000 franaka

Zagovornici uvođenja minimalne plate smatraju, da će ta mjera pomoći manje plaćenim radnicima jer su i troškovi života u Švajcarskoj visoki
0 komentar(a)
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2014. 09:01h

Švajcarci će 8. maja izaći na referendum na kome će glasati o minimalnoj plati od 22 švajcarska franka po satu, odnosno 4.000 franaka mjesečno, javlja Bloomberg.

Inicijativa za pokretanje tog referenduma došla je od SGB, najvećeg sindikata u zemlji, uz podršku Švajcarske socijalističke stranke.

Švajcarska trenutno nema propisanu minimalnu platu, ali 90 odsto radnika već zarađuje više od 4.000 franaka mjesečno.

Zagovornici uvođenja minimalne plate smatraju, da će ta mjera pomoći manje plaćenim radnicima jer su i troškovi života u Švajcarskoj visoki.

Referendumi, koji su ključni element švajcarskog političkog sistema, se održavaju četiri puta godišnje.

Birači su često na strani poslodavaca pa je tako 2012. odbijen predlog kojim bi radnici dobili šest sedmica plaćenog godišnjeg odmora.

Iako u Švajcarskoj posluju mnoge velike kompanije, poput Nestlea ili Novartisa, dvije trećine radnika zaposleno je u malim i srednjim preduzećima.

Allpura, udruženje švajcarskih servisa za čišćenje, protivi se ovom predlogu jer smatraju da će on smanjiti broj radnih mjesta i pogoršati uslove rada. Njihovi radnici zarađuju između 18,50 i 26,50 švajcarskih franaka po satu

Protiv su i velike kompanije poput Nestlea, Novartisa i Swatcha, koje smatraju da bi uvođenje ovog minimalca moglo da našteti privredi.

Nisko kvalifikovani radnici su u Švajcarskoj 201. primali bruto platu 4.627 švajcarskih franaka mjesečno. Prosječno domaćinstvo od dva člana za poreze, socijalno i zdravstveno osiguranje mjesečno izdvaja 2.643 švajcarskih franaka. Na svakodnevne potrebe, odnosno hranu, stanarinu, odjeću i prevoz odlazi 5.498 franaka.

Višestranačka savezna vlada protivi se uvođenje minimalne plate jer smatraju da će povećati nezaposlenost. Stopa nezaposlenosti prema kriterijima Međunarodne organizacije rada iznosila je 4,1 odsto.

Bonus video: