Svoboda: Pobjeda nacionalista bi povećala šanse za raspad EU

"Ljude bi moralo da zanima kakvu socijalnu Evropu žele i morali bi biti svjesni da nacionalisti ne donose pozitivne rezultate"
3 komentar(a)
Hanes Svoboda, Foto: Europarl.europa.eu
Hanes Svoboda, Foto: Europarl.europa.eu
Ažurirano: 19.04.2014. 07:22h

Čelnik socijalista u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda koji se nakon 18 godina povlači iz aktivne politike upozorio je da bi se opasnost da se EU raspadne povećala ako bi na skorašnjim evropskim izborima veći uspjeh postigli nacionalisti i euroskeptici.

"Želio bih da mnogo ljudi dobro promisli o tom skepticizmu, prvenstveno o tome donosi li on stvarno alternativu. Ljude bi moralo da zanima kakvu socijalnu Evropu žele i morali bi biti svjesni da nacionalisti ne donose pozitivne rezultate, da je upravo zbog njih u prošlosti bilo mnogo ratova", kazao je Svoboda u razgovoru za portal slovenačkog Telekoma.

Mogućnost da se EU raspadne nije sasvim isključena i jako bi se povećala ako bi nacionalisti u Evropskom parlamentu postali jaki, rekao je Svoboda.

"Ali kad govorimo o opstanku EU, onda treba biti svjestan da u ovom životu ništa nije nepromjenjivo i da je demokratija kakvu imamo danas upitna", dodao je on.

Svoboda je kazao da bi "nova" Evropa trebalo da u prvom redu uspostavi zdravu ekonomsku politiku i omogući perspektivu mladima.

"Morali bismo prije svega uspostavimo zdravu ekonomsku politiku koja će osigurati nova radna mjesta i smanjiti razliku između bogatih i siromašnih", rekao je Svoboda.

Što se tiče djelovanja Evropskog parlamenta, on je rekao da je ponosan na njegovu ulogu, ali i svoju ličnu, u proširenju EU, ali da se moglo učiniti i više.

"Moram otvoreno reći da nismo učinili dovoljno i da smo mnogo puta samo popravljali greške napravljene u prošlosti", rekao je Svoboda.

Bonus video: