Manastir Svjatogorska lavra: Ne krijemo Janukoviča

Manastir je potvrdio da su u posljednje vrijeme dolazili predstavnici državne bezbjednosti i Ministarstva unutrašnjih poslova i sprovodili provjere
63 pregleda 0 komentar(a)
Viktor Janukovič, Foto: Reuters
Viktor Janukovič, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.04.2014. 16:55h

Najveći manastir Moskovske patrijaršije na istoku Ukrajine, Svjatogorska lavra, tvrdi da ne skriva bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Gradonačelnica obližnjeg grada Slavjanska, jednog od centara pobune protiv novih ukrajinskih vlasti, kao i neki stanovnici, izjavili su ranije da je manastir "centar ruskih diverzanata".

Arhiepiskop svjatogorski Arsenije je te navode nazvao klevetom, a stavove gradonačelnice ocijenio kao "žensku prirodu neproračunljive fantazije", prenijela je Vjerska informativna agencija (VIA).

Manastir je potvrdio da su u posljednje vrijeme dolazili predstavnici državne bezbjednosti i Ministarstva unutrašnjih poslova i sprovodili provjere.

Crkvene vlasti do sada nijesu potvrdile ili demantovale izjavu gradonačelnice da je oko 150 "potpuno naoružanih ljudi" iz drugih mjesta, pred pobunu i zaposijedanje javnih objekata, bilo smješteno u pravoslavnom centru pri mjesnom hramu Sv. Aleksandra Nevskog, kao i da je mjesni sveštenik pozvao sugrađane da se pridruže pobunjenicima i pomognu im.

Vlasti Donjecke oblasti objavile su apel pravoslavnim vjernicima da za Uskrs ne odlaze u posjetu Svatogorskom manastiru zbog "nestabilne situacije" u regionu.

Bonus video: