Turska planira izgradnju zatvora za homoseksualce

"Zatvorenici koji se izjasne da su gej neće biti sa ostalim zatvorenicima u zajedničkom prostoru ni za vrijeme društvenih aktivnosti u novim zatvorima"
57 pregleda 7 komentar(a)
LGBT, gej par, Foto: Shutterstock
LGBT, gej par, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2014. 09:28h

Turska vlada planira da izgradi posebne zatvore za homoseksualce što je izazvalo zabrinutost udruženja za zaštitu prava gej populacije jer se boje da bi takva odluka mogla da dodatno izrazi homofobiju i diskriminaciju homoseksualnih osoba u Turskoj.

Ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je da je u planu izgradnja zatvorskih ustanova u kojima će homoseksualci biti odvojeni od drugih zatvorenika kako bi bili zaštićeni, prenosi Rojters.

"Zatvorenici koji se izjasne da su gej neće biti sa ostalim zatvorenicima u zajedničkom prostoru ni za vrijeme društvenih aktivnosti u novim zatvorima", naveo je Bozdag u pisanom odgovoru na pitanje opozicionog zastupnika.

Prema statističkim podacima turskog ministarstva pravde, u tamošnjim zatvorima je zvanično 79 zatvorenika homoseksualaca, biseksualaca ili transvestita, ali je njih i puno više jer veliki broj zatvorenika ne želi da otkrije svoju seksualnu opredijeljenost.

Bonus video: