Kijev gubi istok

Kijev smatra da je ovo brutalno ponavljanje krimskog scenarija, gdje su naoružane proruske pristalice takođe zauzele administrativne zgrade i proglasile nezavisnost
27 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2014. 05:28h

Separatisti su razvili ruske zastave na oklopnim vozilima oduzetim od ukrajinske vojske, ponizivši tako operaciju kojom su vlasti iz Kijeva namjeravale da povrate gradove na istoku zemlje.

Šest oklopnih vozila dovezena su u Slavjansk koji drže pobunjenici, gdje su dočekani ovacijama i uzvicima „Rusija, Rusija!“.

Nije odmah bilo jasno da li su vozila zauzeli pobunjenici ili su ih sami predali ukrajisnki dezerteri. Iznad Slavjanska ukrajinski borbeni avion nadlijetao je nekoliko minuta.

Drugih 15 oklopnih vozila u Kramatorsku opkolila je i zaustavila masa proruskih pristalica koja im je dozvolila da se vrate u bazu u Dnjepropetrovsku tek pošto su predali udarne igle iz pušaka komandantu pobunjenika.

Ovaj vojni kolaps čini da Kijev izgleda slabo uoči današnje mirovne konferencije u Ženevi na kojoj će se sastati šefovi diplomatije Rusije, SAD, EU i Ukrajine.

Rusi pojačavaju vojne aktivnosti

Rojtersovi reporteri koji su posjetili istočnu pograničnu oblast prošle nedjelje, i ponovo juče, prenijeli su da se ruska vojna aktivnost značajno povećala u posljednjih nekoliko dana i da je na putevima mnogo više trupa i vozila.

Na jednoj lokaciji u ruskom regionu Belgorod oko 20 km od granice sada je postavljeno 10 velikih vojnih šatora i oko 20 vojnih kamiona, daleko više nego prošle nedjelje.

EU je preduzela korake ka uvođenju oštrijih ekonomskih sankcija Rusiji, obavjestivši članice o vjerovatnom uticaju predloženih mjera na svaku od njih. Zemlje imaju nedjelju dana da odgovore prije nego što Evropska komisija počne da radi na nacrtu plana za sankcije u oblastima energetike, finansija i trgovine.

Izbjegavanje krvoprolića

Ukrajinska vlada potvrdila je da je šest oklopnih vozila, koja su ranije bila raspoređena u „antiterorističkoj“ operaciji, sada u rukama separatista.

Kijev i zapadni saveznici smatraju da ruski agenti koordinišu pobunom. Moskva to negira i tvrdi da Kijev srlja u građanski rat slanjem trupa.

Vlada u Kijevu pokušava povrati kontrolu na istoku bez krvoprolića za koje strahuje da bi moglo izazvati rusku invaziju. Čini se da je vlada pribjegla korištenju slabo plaćene vojske nakon što je izgubila vjeru da će joj policija na istoku biti lojalna.

Međutim, određeni broj pripadnika vojske doveden je u Slavjansk zajedno sa oklopnim vozilima koje su oduzeli pobunjenici, ali nije odmah bilo jasno da li su dezertirali ili su bili prinuđeni da dođu. Mještani su ispričali Rojtersu da su neki poslati kući autobusima.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su oklopna vozila zarobljena. „Kolonu je blokirala masa mještana u Kramatorsku, a među njima je bilo i članova ruske diverzantsko-terorističke grupe. Kao rezultat toga, ekstremisti su zaplijenili opremu.“

Kijev smatra da je ovo brutalno ponavljanje krimskog scenarija, gdje su naoružane proruske pristalice takođe zauzele administrativne zgrade i proglasile nezavisnost. Glavna razlika je u tome što se do sada ruske trupe nisu otvoreno pojavljivale.

Od današnje konferencije u Ženevi se malo očekuje, pošto se, kako je naveo Rojters, diplomatija povlači pred događajima na terenu gdje proruski separatisti uspostavljaju kontrolu nad teritorijom prije nego što zapadne zemlje uspijevaju da odgovore.

Galerija

Bonus video: