"SADA SMO STIGLI NA NAŠE ODREDIŠTE"

Cipras se obratio s Itake: Grčka je prošla kroz modernu odiseju, nema više ucjena...

Navodeći da je "Itaka samo početak", Cipras je rekao da je grčka povratila finansijsku slobodu poslije godina popuštanja pred zahtjevima kreditora koji su zajmove uslovljavali oštrim rezovima i bolnim reformama
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 20:48h

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da se Grčka poslije osam godina odiseje s programima pomoći kojom je prevazišla dužničku krizu, sprema da opet bude normalna.

Cipras se danas obratio sa zapadnog ostrva Itaka, rodnom mjestu Odiseja, čije je mitsko desetogodišnje putovanje opjevao Homer, prenio je Asošiejtid pres.

"Od 2010. Grčka je prošla kroz modernu odiseju", rekao je Cipras u govoru ispunjenim homerovskim i pomorskim aluzijama. 

Navodeći da je "Itaka samo početak", Cipras je rekao da je grčka povratila finansijsku slobodu poslije godina popuštanja pred zahtjevima kreditora koji su zajmove uslovljavali oštrim rezovima i bolnim reformama.

Prije osam godina tadašnji premijer Jorgos Papandreu obratio se Grcima sa istočnog ostrva Megisti i obavijestio ih je da je zemlja praktično bankrotirala i da će joj biti potrebna finansijska pomoć.

Da bi dobila zajmove, Grčka je morala da uvede oštre rezove i izađe iz dubokog deficita. Tokom godina krize, grčka privreda se smanjila za četvrtinu s ogromnim rastom nezaposlenosti koja je donekle smanjene, ali je i dalje svaki peti Grk bez posla.

"Sada smo stigli na naše odredište. Paketi pomoći koji su sa sobom nosili štednju i recesiju i pretvorili zemlju u socijalnu pustinju, gotovi su", rekao je CiprasOn je dodao da je Grčka povratila pravo da definiše svoju sudbinu i budućnost "kao normalna evropska zemlja, bez mjera koje nameću strani zvaničnici". 

"Nema više ucjena, nema više žrtvovanja našeg naroda", rekao je grčki premijer.

Grčka je, međutim, i dalje uslovljena štednjom koju su nametnuli kreditori, mada nema strahovanja od novih rezova ili mjera štednji, osim već dogovorenih, poput  smanjenja penzija i povećanja poreza 2019. i 2020.

Mada više neće morati da prolazi kroz redovne provjere kreditora da bi dobila novac, Grčka se ne može vratiti slobodnijem sistemu koji je i uvukao zemlju u haos.

Grčkoj je obezbijeđen fond od 24 milijarde eura koji bi trebalo da joj omogući prostor za disanje do leta 2020. Posle toga bi morala da stane na noge, ali bi svaka omaška u budžetu mogla da joj podigne kamate na pontencijalno neodržive nivoe.