Berluskoni jednogodišnju kaznu služi u staračkom domu

Berluskoniju će moći da nastavi političku aktivnost
5 komentar(a)
Starački dom Ćezano Boskone Berluskoni, Foto: Reuters
Starački dom Ćezano Boskone Berluskoni, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.04.2014. 19:29h

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni služiće jednogodišnju kaznu za poresku prevaru kroz društveno korisni rad u jednom staračkom domu.

Milanski sud je ovu odluku donio više od osam mjeseci nakon što je medijskom tajkunu i lideru stranke Forca Italija izrečena prva definitivna osuđujuća presuda tokom dvadesetogodišnje pravosudne igre mačke i miša.

Sud je saopštio da će 77-godišnji Berluskoni raditi u domu kojim upravlja Fondacija sveta porodica (Fondazione Sacra Famiglia) u gradiću Ćezano Boskone, kod Milana.

Centar, koji je 1896. osnovao jedan katolički sveštenik, brine o oko dvije hiljade starijih osoba i invalida.

Prema odluci suda, jednom od najbogatijih Italijana će biti ograničeno kretanje.

"Berluskoni neće (bez dozvole) moći da napusti Lombardiju ali ima odobrenje...da ide u rezidenciju u Rimu od utorka do četvrtka, s tim da u Lombardiji mora biti do 23 sata u četvrtak", saopštio je sudija.

Njegovi advokati su pozdravili odluku kao „balansiranu i zadovoljavajuću“.

Slanje Berluskonija u zatvor nikad nije bila realna mogućnost zbog njegovih godina, ali mu je mogao biti određen kućni pritvor.

Njegovi saveznici tvrde da će on ipak moći da vodi kampanju za izbore za Evropski parlament sljedećeg mjeseca i igra političku ulogu. U presudi se ne pominju nikakva ograničenja povodom održavanja političkih skupova ili davanja intervjua, prenio je Rojters.

Nakon prošlogodišnje presude za poresku prevaru u njegovoj TV mreži Mediaset, Berluskoniju je oduzeto mjesto u italijanskom Senatu zabranjeno vršenje javnih funkcija na period od dvije godine.

Međutim, on i dalje ima ogroman uticaj na italijansku politiku i premijer Mateo Renci zavisi od njegove podrške za veliki broj važnih reformi. „Gardijan“ je prenio da su njih dvojica u ponedjeljak večerali zajedno u rimskoj palati Kiđi, zvaničnoj rezidenciji premijera.

Direktor staračkog doma Paolo Pinji je rekao „Gardijanu“ da su oni koji su tu ranije služili kaznu pomagali u uobičajenim volonterskim aktivnostima.

„Oni pomažu zdravstvenim radnicima, prate pacijente na misu, idu sa njima u šetnju, pomažu u aktivnostima zabavnog karaktera i tokom jela,“ objasnio je Pinji.

Nije jasno u kojoj od ovih aktivnosti će se Berluskoni istaći ali bi mu karijera pjevača na kruzerima 1960-ih mogla biti od pomoći, ocjenjuje „Gardijan“. Kao što su pokazale „elegantne večere u vili San Martino u Arkoreu - samo dvadesetak kilometara od Ćezana - veoma je dobar za organizovanje zabava svih vrsta.

Međutim, u Ćezanu će biti u društvu osoba približno njegovih godina, za razliku od gošći na zabavama u Arkoreu.

Bonus video: