Njemački Bild ljut na Ruse: Traže uklanjanje tenkova sa berlinskog spomenika

„U periodu kad ruski tenkovi prijete slobodnoj i demokratskoj Evropi mi ne želimo nikakve ruske tenkove pored Brandenburške kapije“
328 pregleda 26 komentar(a)
Berlin tenkovi, Foto: Wikipedia.org
Berlin tenkovi, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 15.04.2014. 21:50h

Aktivnosti Rusije na Krimu i u Ukrajini naljutile su uredništvo „Bilda“, najprodavanijih novina u Njemačkoj, koje su zatražile uklanjanje dva sovjetska tenka sa berlinskog spomenika u znak sjećanja na sovjetske vojnike stradale u Drugom svjetskom ratu.

Sovjetski tenkovi trenutno stoje u ulici Sedamnaestog jula u parku Tiergarten, u blizini Brandenburške kapije. Njemački „Bild“ i berlinske novine „BZ“ pokrenuli su peticiju koja je proslijeđena i Bundestagu kojom zahtijevaju uklanjanje sovjetskih tenkova, a kao razlog svoje akcije naveli su rusku agresiju u Ukrajini.

„U periodu kad ruski tenkovi prijete slobodnoj i demokratskoj Evropi mi ne želimo nikakve ruske tenkove pored Brandenburške kapije“, piše u peticiji.

„Bild“ i „BZ“ dalje navode da bi Njemačka trebalo da ukloni tenkove u znak protesta zbog akcija Rusije koja na Krimu i u Ukrajini koristi „oružanu silu i prijeti slobodi suverene države“.

„Mi potpisnici ove peticije nećemo prihvatiti da vojna sila ponovo postane politička taktika u 21. vijeku“, piše „Bild“.

Tenkovi koje „Bild“ i „BZ“ više ne žele dio su jednog od nekoliko sovjetskih ratnih spomenika u Berlinu. Spomenik je podignut u znak sjećanja na vojnike ubijene tokom borbe za Berlin u proljeće 1945. Prema zvaničnim podacima u borbi za Berlin stradalo je 80.000 pripadnika Crvene armije.

„Lekcija iz kataklizmičnog krvoprolića Drugog svjetskog rata mora biti poruka mira i zajedničkog poštovanja naroda”, piše u peticiji u kojoj se naglašava da se ne želi umanjiti stradanje ruskog naroda u Drugom svjetskom ratu, već se želi izbjeći pogrešno povezivanje sa „vojnom hegemonijom današnjeg Kremlja“.

„To je posebno važno u srcu Berlina gdje je počela tragedija 20. vijeka“, piše „Bild“.

„Blid“ i „BZ“ svoje čitaoce zamolili su da isijeku peticiju iz novina i potpisanu je pošalju komitetu za peticije u Bundestagu. Peticija je takođe dostupna na veb sajtu „Bilda“.

Tokom ruskih akcija i krize u Ukrajini njemački mediji povremena zatišja Njemačke u kritici situacije na Krimu objašnjavali su ekonomskim vezama Njemačke i Rusije, kao i teretom berlinske „ratne krivice”.

Prema zvaničnim podacima oko dva miliona stanovnika Sovjetskog Saveza poginulo je u sukobima sa nacističkom Njemačkom. Svi sovjetski spomenici u Njemačkoj pažljivo su čuvani. Primjer za to su i grafiti koji su sovjetski vojnici crtali unutar Rajhstaga, zgrade njemačkog parlamenta, koji su sačuvani prilikom renoviranja zgrade 1999. Nakon pada Berlinskog zida i ujedinjenja Njemačke 1990. napravljen je dogovor da se zadrže svi sovjetski ratni spomenici i da se prije bilo kakvih promjena konsultuje Rusija.

Spomenik čije uklanjanje žele „Bild“ i „BZ“ izgrađen je nekoliko mjeseci nakon Drugog svjetskog rata, a čini ga nekoliko stubova, velika statua ruskog vojnika i dva tenka. Osim sjećanja na poginule vojnike spomenik je i berlinska turistička atrakcija.

Bonus video: