Zaplijenjeno zlato staro oko 5.000 godina

„Uspjeli smo da zaštitimo kulturno nasljeđe istorijske vrijednosti i globalnog značaja“, kazao je šef bezbjednosne agencije Vladimir Pisančev
87 pregleda 0 komentar(a)
Zlatna ogrlica, Foto: Beta/AP
Zlatna ogrlica, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.04.2014. 07:39h

Bugarski zvaničnici su jednoj krijumčarskoj organizaciji oduzeli 15.000 zlatnih artefakata neprocjenjive vrijednosti, koji potiču iz trećeg milenijuma prije nove ere.

Zvaničnici su saopštili da će kolekcija, koju čine i tri zlatne ogrlice koje su nosile žene iz viših staleža, biti predata Nacionalnom istorijskom muzeju.

„Ovi predivni zlatni predmeti su 1.500 godina stariji od trojanskog rata a 2.500 od svog tračanskog blaga koje poznajemo“, rekao je direktor muzeja Božidar Dimitrov na konferenciji za novinare.

Zvaničnici nisu željeli da saopšte više detalja jer je istraga o operacijama krijumčara u toku.

„Uspjeli smo da zaštitimo kulturno nasljeđe istorijske vrijednosti i globalnog značaja“, kazao je šef bezbjednosne agencije Vladimir Pisančev.

Rojters ističe da je lov na blago rasprostranjena djelatnost u Bugarskoj, a ministar kulture Petar Stojanović rekao je da se razmatra formiranje specijalne jedinice koja bi se borila protiv ilegalne trgovine kulturnim artefaktima.

Bonus video: