Moskva: Ukrajina vodi rat protiv "sopstvenog naroda"

"Tražimo od onih koji su sa vlasti svrgli legitimnog predsjednika Ukrajine da odmah okončaju rat protiv svog naroda"
6 komentar(a)
Slavjansk, Foto: Reuters
Slavjansk, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2014. 19:36h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas vlasti u Kijevu da okončaju rat protiv "sopstvenog naroda".

Moskva je oštro osudila prijetnje ukrajinske vlade da će upotrijebiti vojsku kako bi se spriječili dalji neredi na istoku zemlje.

"Tražimo od onih koji su sa vlasti svrgli legitimnog predsjednika Ukrajine da odmah okončaju rat protiv svog naroda", navelo je rusko ministarstvo.

U saopštenju se osuđuje "zločinačko naređenje" vršioca dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandra Turčinova, koji je zaprijetio vojskom kako bi se ugušili protesti na istoku Ukrajine.

Portparol ruskog ministarstva Aleksandar Lukačevič izjavio je da Rusija zbog krize na istoku Ukrajine traži "hitan" sastanak Savjeta bezbjednosti UN.

"Ruska strana će hitno predstaviti situaciju na jugoistoku Ukrajine pred Savjetom bezbjednosti UN i na sastanku OEBS-a", rekao je on.

Ukrajinske specijalne snage razmijenile su danas vatru s proruskom milicijom kod grada Slavjanska. Poginuo je jedan oficir ukrajinske službe bezbjednosti, javila je agencija AP, koja je ranije prenijela da u tom gradu nema tragova sukoba.

To je prvi oružani sukob u istočnoj Ukrajini gdje su naoružane proruske snage posljednjih dana zauzele vladine zgrade u nekoliko gradova.

Turčinov je danas optužio Rusiju da vodi "rat" protiv Ukrajine.

Bonus video: