SAD: Rusija umiješana u događaje na istoku Ukrajine

"Vidjeli smo da sankcije mogu da nanesu štetu. Ako se ove akcije nastave, razmotrićemo pooštravanje sankcija (Moskvi)", upozorila je Pauer
0 komentar(a)
Samanta Pauer, Foto: Reuters
Samanta Pauer, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2014. 18:57h

Ima ozbiljnih naznaka da je u oružane napade u gradovima u istočnoj Ukrajini umiješana Moskva, saopštila je danas američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer, upozorivši da bi sankcije protiv Moskvi mogle da budu pooštrene.

"Bez ikakve sumnje, ima naznaka da je (u događaje u istočnom dijelu Ukrajine) umiješana Moskva", rekla je Pauer Televiziji ABC.

Ona je objasnila da su događaji na istoku Ukrajine slični onim kojih je bilo na Krimu. Rekla je da su akcije u šest, sedam gradova u istočnom dijelu Ukrajine "profesionalno" organizovane i koordinisane.

"Vidjeli smo da sankcije mogu da nanesu štetu. Ako se ove akcije nastave, razmotrićemo pooštravanje sankcija (Moskvi)", upozorila je Pauer.

Stejt department je ranije saopštio da je američki državni sekretar Džon Keri rekao ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da je "duboko zabrinut" zbog napada naoružanih ljudi na istoku Ukrajine.

Proruski aktivisti juče su držali pod kontrolom nekoliko zgrada lokalnih administracia na istoku Ukrajine. Oni su između ostalog zauzeli zgradu policije i bezbjednosnih službi u gradu Slavjansku kod kojeg je danas došlo do oružanog napada na ukrajinske snage uz pogibiju jednog ukrajinskog oficira.

Bonus video: