Emocionalna prostitucija - posao koji cvjeta u razorenoj ekonomiji

U Odesi se mogu sresti čitave legije muškaraca iz zapadnih zemalja u potrazi za ženama koje su upoznali putem raznih internet chat servisa
211 pregleda 9 komentar(a)
nevjesta u Ukrajini, Foto: Reuters
nevjesta u Ukrajini, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2014. 14:32h

Nešto što se nekada zvalo "mail order bride" ili "nevjesta po narudžbi" danas doživljava renesansu u zemlji koju već neko vrijeme potresa ekonomska i politička nestabilnost. Međutim, ovaj put imaju i "saradnju" sa velikim međunarodnim kompanijama.

Jedna od njih je i Anastasia International čiji je zadatak da posreduje između djevojaka u Ukrajini i muškaraca širom svijeta koji iz ovog ili onog razloga traže ljubav u toj istočnoevropskoj zemlji, posebno u Odesi na čijim se ulicama bukvalno mogu sresti čitave legije muškaraca iz zapadnih zemalja u potrazi za ženama koje su upoznali putem raznih internet chat servisa.

Princip upoznavanja je sljedeći - muškarci u potrazi za ljubavi prvo provode na stotine, čak i hiljade sati u online dopisivanju sa mladim Ukrajinkama, a to ih i košta na hiljade i hiljade dolara. Nakon nekog vremena konačno dogovaraju susret uživo i preko kompanije kao što je Anastasia International odlaze na "turneju" po Ukrajini gdje se sa još desetinama drugih muškaraca nadaju da će upoznati ljubav svog života.

Princip upoznavanja je sljedeći - muškarci u potrazi za ljubavi prvo provode na stotine, čak i hiljade sati u online dopisivanju sa mladim Ukrajinkama, a to ih i košta na hiljade i hiljade dolara

U prvom, muškarci se nalaze sa ženama koje zaista žele da napuste Ukrajinu i spremne su da se doživotno obavežu za muškarca koga su upoznale na internetu. Takav scenario je, pogađate, najrjeđi.

U drugom scenariju žene koje su sa svojom "srodnom dušom" na internetu provele stotine i stotine sati po njihovu dolasku u Ukrajinu jednostavno prestaju da se javljaju na telefon. Takvih je nešto više od ovih prvih, ali i ti su imali više sreće od muškaraca iz trećeg potencijalnog scenarija.

To su oni koji su najviše izgubili. Oni koji su već u startu na samo dopisivanje potrošili goleme količine novca, a po dolasku u Ukrajinu troškovi su im bivali sve veći i veći. Žene koje su upoznali zahtijevale su odlaske na skupe večere, vožnje sa privatnim vozačima te plaćanje usluga prevodioca jer djevojke, kažu, ne govore engleski. Potom im kažu da još nisu spremne za udaju, ali insistiraju na njihovom ponovnom dolasku u Odesu i novim skupocjenim platonskim druženjima, piše Guardian.

Sve je zapravo bila pomno smišljena prevara na kraju koje bi se očajni muškarci, koji su donedavno bili uvjereni da su našli ljubav svog života, vraćali u svoje domovine teška srca i praznih novčanika.

I dok kompanije poput Anastasia International ne učestvuju direktno u prevari ipak vode posao koji otvara velik prostor za procvat prevara.

"Istina je da neki od ovih muškaraca troše novac kojeg nemaju, ali mladići postaju švorc i u SAD-u loveći Amerikanke, kao i Britanci loveći Britanke. U čemu je razlika?", pita se portparol ove kompanije.

Razlika je u tome što ovakve kompanije vrte ogroman novac na račun muškaraca koje prave budalama. A posljednji događaji u Ukrajini samo pomažu rasplamsavanju ovog "biznisa".

Bonus video: