Ruski poslanici traže istragu protiv Gorbačova zbog raspada SSSR

Gorbačov je ocijenio da je zahtjev "apsurdan" i da je motivisan željom za publicitetom
21 komentar(a)
Mihail Gorbačov, Foto: Reuters
Mihail Gorbačov, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.04.2014. 20:47h

Grupa ruskih poslanika tražila je pokretanje istrage protiv bivšeg predsjednika Mihaila Gorbačova zbog raspada SSSR-a 1991. i, kao rezultat toga, odgovornosti koju ima u aktuelnoj ukrajinskoj krizi.

"Svi mrtvi u Kijevu su na savjesti onih koji su bili u Kremlju 1991. i koji su... rasturili tu veliku zemlju", rekao je poslanik Mihail Degtijarev za Radio Eho Moskva, misleći na poginule tokom februarskih nereda u Kijevu, nakon kojih je svrgnut Janukovič.

Zahtjev parlamentu za pokretanje postupka protiv Gorbačova potpisali su Degtijarev, dvojica poslanika Jedinstvene Rusije i dvojica iz Komunističke partije.

Gorbačov je ocijenio da je zahtjev "apsurdan" i da je motivisan željom za publicitetom.

Poslanici tvrde da se Gorbačov suprotstavio volji naroda time što je omogućio raspad SSSR-a i traže istragu protiv njega i onih koji su mu pomogli zbog izdaje nacionalnih interesa.

Gorbačov (84), koji je više puta kritikovao Putina, bio je arhitekta politike, poznate kao perestrojka i glasnost, koja je nastojala da reformiše komunistički sistem u godinama nakon raspada.

"On je star čovjek, niko ga neće poslati u zatvor, ali bez ovakve odluke mi ne možemo da napredujemo ni kao zemlja, ni kao nacija", kazao je Degtijarev.

Bonus video: