SIMBOLIČNA CIJENA

Gazprom za dolar kupio državnu gasnu kompaniju Kirgistana

Gazprom preuzima 40 miliona dolara duga kirgiske javne kompanije i obavezuje se da će u modernizaciju firme uložiti 20 milijardi rubalja
2 komentar(a)
Gazprom, Foto: Beta/AP
Gazprom, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.04.2014. 10:28h

Ruski gigant Gazprom danas je preuzeo javnu gasnu firmu Kirgizije po simboličnoj cijeni od jednog dolara, uz obećanje da će uložiti u razvoj proizvodnje i smanjiti cijenu gasa u toj centralnoazijskoj državi.

Sporazum su potpisali u Biškeku direktori Gazproma Aleksej Miler i Kirgizgasa Turunbek Kulmurzajev. Kirgizgas će biti preimenovan u Gazprom-Kirgistan.

Gazprom preuzima 40 miliona dolara duga kirgiske javne kompanije i obavezuje se da će u modernizaciju firme uložiti 20 milijardi rubalja tokom narednih pet godina (400 miliona eura).

"Spremni smo da potrošimo i više ukoliko bude potrebno", rekao je Miler koji je obećao da će cijena gasa za stanovništvo biti smanjena. Bivša sovjetska republika u centralnoj Aziji Kirgizija sada uvozi najveći dio svog gasa ali procjenjuje se da zemlja ima rezerve tog energenta od šest milijardi kubnih metara.

"Brzo ćemo pokrenuti radove istraživanja. Treba povećati proizvodnju koja sada ne prelazi 30 miliona kubnih metara godišnje", rekao je Miler.