Velika Britanija: Ministarka ostala bez posla zbog prikrivanja službenih troškova

Sada joj je naređeno da vrati u državnu kasu 5.800 funti koje je neopravdano uzela na ime službenih troškova
1 komentar(a)
Marija Miler, Foto: Beta/AP
Marija Miler, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.04.2014. 09:58h

Ministarka kulture, medija i sporta Velike Britanije, Marija Miler podnijela je ostavku, poslije kritika zbog ometanja istrage o svojim službenim troškovima.

Miler je bila sedam dana pod pritiskom opozicione Laburističke partije, ali i svojih kolega konzervativaca, zbog toga što je previše trošila, a sada joj je naređeno da vrati u državnu kasu 5.800 funti koje je neopravdano uzela na ime službenih troškova.

Premijer Dejvid Kameron podržao je Milerovu, ali je ona u svojoj ostavci navela da taj slučaj otežava vitalni rad vlade. Kameron je u odgovoru naveo da je tužan zbog njenog odlaska ali da prihvata njenu odluku.

Dvije trećine članova Konzervativne partije smatra da ona treba da podnese ostavku, rezultat je urađene ankete

Milerova je prošle sedmica uputila kratko izvinjenje parlamentu jer je pružila djelimične informacije o istrazi trošenja državnog novca.

Nezavisna istraga je, kako navodi AFP, ustanovila da ona treba da vrati 45.000 funti (54.600 eura), ali je poslanički odbor odlučio da vrati 5.800 funti. Poslije toga, više od 140.000 ljudi potpisalo je preko interneta peticiju u kojoj se Milerova poziva da podnese ostavku, ili da vrati veću sume od propisane.

Dvije trećine članova Konzervativne partije smatra da ona treba da podnese ostavku, rezultat je urađene ankete. Oni strahuju da bi njen slučaj mogao da omete pripremu za lokalne i izbore za Evropski parlament narednog mjeseca.

Poslanik laburista Džon Men čije su optužbe i dovele do istrage trošenja novca, rekao je da je Milerova trebalo odmah da podnese ostavku. "Pošto to nije učinila, Kameron je trebalo da se potvrdi kao vođa i da joj otkaz", rekao je Men za radio BBC.

On je rekao i da je Milerova na kraju uradila pravu stvar, da je prepoznala da javnost očekuje i zaslužuje najviše standarde od političara.

Bonus video: