Orbanu treći mandat

Premijer je popopularan zbog smanjenja poreza, ali i računa za električnu energiju i gas
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2014. 06:38h

Mađari su treći put zaredom ukazali povjerenje premijeru Viktoru Orbanu na juče održanim parlamentarnim izborima, na kojima se takođe pokazalo da je ultradesničarska stranka Jobik značajna politička frakcija.

Prema prvim rezultatima na osnovu četvrtine prebrojanih glasova, Orbanova partija Fides osvojila je 48,2 odsto glasova. Opozicioni ljevičarski savez na čelu sa socijalistima osvojio je 22 odsto podrške, dok je za Jobik glasalo 21,64 odsto izašlih birača.

Prema ovim rezultatima, Fides će od 199 mjesta u parlamentu imati 134, ljevičarska koalicija 39, a Jobik 26.

„Sada možemo sa sigurnošću da saopštimo da će - prvi put od promjene režima - vlada desnog centra voditi zemlju drugi uzastopni mandat“, kazao je poslanik Gergej Gujaš, aludirajući na pad komunističke vlasti 1989.

Pedesetogodišnji premijer je često u sukobu sa Evropskom unijom i stranim investitorima, prije svega zbog visokih poreskih stopa za telekomunikacione i energetske kompanije kao i banke koje su u stranom vlasništvu, ali i pojačane državne kontrole nad energetskim sektorom.

Međutim, popularan je zbog stabilizovanja državnih finansija i smanjenja poreza na lični dohodak, kao i računa za električnu energiju i gas.

Rojters ističe da će dobar rezultat Jobika, koji kritičari krive za antisemitizam i podsticanje antipatije prema romskoj manjini, biti pokazatelj kako će druge ultradesničarske partije proći na izborima za Evropski parlament u maju.

Ukoliko se rezultat bitnije ne promijeni nakon prebrojavanja svih glasova, Jobik će biti rame uz rame sa ljevičarima i postati druga najveća politička snaga u Mađarskoj. Takav rezultat zatećiće mnoge u Evropi, pošto su ovi ultradesničari prvi put ušli u parlament prije četiri godine. Ova partija je obećala otvaranje radnih mjesta, oštriji obračun sa kriminalom, ponovno razmatranje državnog duga i održavanje referenduma o članstvu u EU.

Ljevičarska koalicija na čelu sa socijalistima Atile Mesterhazija obećala je da će smanjiti cijene osnovih prehrambenih proizvoda, povećati penzije i minimalnu platu, ali je podrška pala uoči izbora. Socijalisti su - poslije osam godina provedenih na vlasti - su prošli sramno na posljednjim izborima 2010, na kojima je Orban dobio podršku 52,7 odsto birača i dobio dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Zoltan Sabo, 67-godišnji penzioner, kazao je da je glasao za Fides.

„Ono što je Fides uradio za posljednje četiri godine mi se veoma dopada“, kazao je za Rojters. „Oni su povećali moju penziju za 20.000 forinti (65 eura)! Šta su socijalisti uradili? Oni su je oduzeli.“

Publicista i stručnjak za spoljnu politiku Atila Ara-Kovač smatra da je razlog za Orbanovu ubjedljivu pobjedu njegova „takozvana borba za slobodu, koja je usmjerena protiv Evrope“.

„Nacionalističkom agitacijom protiv susjednih zemalja Orban uspijeva da drži svoje pristalice u stanju permanentne mobilizacije“, kazao Ara-Kovač za „Dojče vele“.

On je istakao da građani žive u strahu od Orbanovog sistema - zaposleni u javnom sektoru bi da sačuvaju posao, a preduzetnici se plaše da više neće dobijati poslove.

Po njegovom mišljenju Orban je zacementirao svoju vlast stotinama zakona i propisa, poput onog o zabrani kritikovanja vlade u štampi.

Galerija

Bonus video: