Katalonska borba za referendum: U utorak odluka španskog parlamenta

Sjednici parlamenta neće, kako je sam najavio, prisustvovati predsjednik Katalonije Artur Mas
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2014. 13:31h

Politička borba katalonskih lidera da organizuju referendum o otcjepljenju od Španije ulazi u novu fazu pošto se o tom predlogu izjasni španski parlament.

Španski poslanici će donijeti odluku da li da dozvole regionalnom katalonskom parlamentu da raspiše referendum o nezavisnosti od Španije, čije održavanje su vlasti tog sjeveroistočnog regiona najavile za 9. novembar.

Analitičari navode da će zahtjev Katalonije biti odbijen pošto mu se žestoko suprotstavlja vladajuća konzervativna Narodna partija premijera Marijana Rahoja, koja ima parlamentarnu većinu.

Predlog ne nailazi ni na podršku opozicione Socijalističke partije, podsjeća agencija Frans pres.

"Sjednica parlamenta u utorak će više biti formalnost. Tokom glasanja - biće protiv predloga, i to sa ogromnom većinom", ističe katalonski politički analitičar Žoze Ramoneda.

Sjednici parlamenta neće, kako je sam najavio, prisustvovati predsjednik Katalonije Artur Mas.

Ustavni sud rekao ne

Španski premijer nepokolebljivo nastoji da se referendum o nezavisnosti Katalonije ne održi, ističući, pri tom, da bi to značilo "ekonomsku katastrofu za Španiju i za samu Kataloniju" - jednog od najproduktivnijih, ali i najzaduženijih španskih regiona.

Rahoju ide na ruku i prošlomjesečna odluka Ustavnog suda da bi takav referendum bio neustavan.

Artur Mas, predsjednik Katalonije (foto: Wikipedia)

Međutim, katalonskog predsjednika to ne zaustavlja i najavljuje njegovo održavanje, bez obzira na odluke institucija u Madridu.

"Proces secesije se neće zaustaviti. "On (Mas) je previše sada ušao u to", objašnjava analitičar Ramoneda.

Poslije odluke Ustavnog suda, Mas je poručio da se nastavlja sa "političkim procesom i da će svaka prepreka na koju se naiđe biti zaobiđena".

Ramoneda smatra da bi, ukoliko španski sudovi i definitivno budu zabranili referendum, Katalonija mogla, bez velikih priprema, da organizuje plebiscit o nezavisnosti.

Mišljenja podijeljena

Ponosni na svoj jezik i kulturu, mnogi od 7,5 miliona Katalonaca se protive redistribuciji prihoda od poreza ka drugim regionima.

Ekonomska kriza od 2008. i pad vrednosti nekretnina i zemljišta dodala je "ulje na vatru" nezadovoljstvu stanovnika ovog regiona u posljednje dvije godine.

Na Nacionalni dan Katalonije, 11. septembra prošle godine, nekoliko stotina hiljada ljudi učestvovalo je u formiranju "ljudskog lanca", tražeći nezavisnost regiona.

Moćna organizacija koja je stajala iza te manifestacije - Katalonska nacionalna skupština (Asemblea Nacional Catalana - ANC) izradila je "mapu puta" kojom se predviđa proglašenje nezavisnosti 23. aprila 2015, a novi ustav za 11. septembar sljedeće godine.

Inače, 11. septembar je datum kojim se obilježava dan kad je 1714. vojska španskog kralja Filipa V osvojila Barselonu, koji mnogi Katalonci vide kao kraj viševjekovne autonomije.

Ekonomista Anhel de la Fuente, koga je nacionalna vlada angažovala da izradi izvještaj o finansiranju Katalonije, upozorio je takođe da bi nezavisnost tog regiona imala "ogromnu cijenu" za obije strane.

Sva nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je većina Katalonaca za nezavisnost, ali je došlo i do tenzija između onih koji podržavaju otcjepljenje i onih koji su protiv, uključujući poznate katalonske biznismene.

Tako su predstavnici udruženja proizvođača vina javno saopštili da su protiv nezavisnosti, dok su katalonski farmaceuti prošle sedmice stali uz Masa i poručili mu "da se ne povlači".

U izvještaju ekonomskih analitičara od prošle sedmice upozorava se da se rizikuje da katalonska ekonomska proizvodnja u naredne tri godine padne za 10 odsto zbog nesigurnosti koje stvara zahtjev za održavanje referenduma.

Ekonomista Anhel de la Fuente, koga je nacionalna vlada angažovala da izradi izvještaj o finansiranju Katalonije, upozorio je takođe da bi nezavisnost tog regiona imala "ogromnu cijenu" za obije strane.

Prema njegovoj procjeni, kriza bi mogla da izazove ružan sled događaja.

On očekuje da će katalonski lideri unilateralno proglasiti nezavisnost, što će, prema njemu, Madrid najoštrije sankcionisati.

Galerija

Bonus video: