Danska: Odbile da nose uniforme kratkih rukave, pa dobile otkaz

Jedna od otpuštenih radnica je izjavila da je o ovom problemu razgovarala sa više imama i da su svi mišljenja "da su dugi rukavi obaveza dobre muslimanke
9 komentar(a)
Laborantkinja, Foto: Shutterstock
Laborantkinja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.04.2014. 11:08h

Bolnica Hvidovre u Danskoj otpustila je dvije laborantkinje koje su iz religioznih razloga odbijale da nose uniforme kratkih rukava.

Uniforma je obavezna za rad u bolničkim laboratorijama u regionu glavnog grada, Kopenhagena, prenijela je državna televizija DR na svom internet sajtu.

Predsednica sindikata laboranata danske prijestonice Brigite Šarf podržala je ovu oduluku čelnika bolnice, uz obrazloženje da, "kada se radi o higijeni i sigurnosti pacijenta, praktikovanje religije na radnom mjestu mora da bude ostavljeno po strani".

"Laboranti u bolnicama rade sa krvlju, urinom i tkivom i često su u kontaktu sa pacijentima. Svi koji imaju direktne kontakte sa pacijentima dužni su da se pridržavaju pravila", rekla je Šarf i dodala da to "nema veze sa religijom, već sa higijenskom regulativom".

Jedna od otpuštenih radnica je izjavila da je o ovom problemu razgovarala sa više imama i da su svi mišljenja "da su dugi rukavi obaveza dobre muslimanke i u radno vrijeme", što nije argument za bolnicu koja kratke rukave vidi kao važan faktor za dobro oprane ruke.

Bonus video: