Sada i zvanično: An Idalgo prva gradonačelnica u istoriji Pariza

Lokalni izbori u Francuskoj se održavaju svakih šest godina u 36.700 opština, tako što se biraju opštinski vijećnici koji potom između sebe biraju budućeg gradonačelnika
95 pregleda 2 komentar(a)
An Idalgo, Foto: Reuters
An Idalgo, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2014. 14:03h

Kandidatkinja francuskih socijalista An Idalgo, koja je u Parizu pobijedila na lokalnim izborima, održanim prošle nedjelje, danas je zvanično izabrana za gradonačelnicu glavnog grada Francuske.

Novoizabrani opštinski odbornici u Francuskoj od petka do nedjelje biraju svoje gradonačelnike, a Idalgo je tako dobila 91 od 163 glasa vijećnika i pobijedila desničarsku rivalku Natali Koscjusko-Morize.

Pariz je tako prvi put dobio ženu za gradonačelnika.

Idalgo, porijeklom iz Španije, zamijeniće Bertrana Delanoea koji je bio gradonačelnik glavnog grada Francuske od 2001. godine.

Ona je članica Socijalističke partije od 1994. godine.

Lokalni izbori u Francuskoj se održavaju svakih šest godina u 36.700 opština, tako što se biraju opštinski vijećnici koji potom između sebe biraju budućeg gradonačelnika.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima, vladajuća ljevica predsjednika Fransoa Olanda doživjela je veliki poraz u korist desnice i ekstremne desnice, te je zato pala i vlada koja je, međutim, već zamijenjena novom.

U Francuskoj su lokalni izbori važni jer su test popularnosti i politike šefa države.

Bonus video: