Mudis snizio kreditni rejting Ukrajine

Prema ocjenama Mudisa, na sniženje rejtinga uticala su tri faktora, među kojima ističe dugoročnu ekonomsku i fiskalnu krhkost Ukrajine
3 komentar(a)
Mudis, Foto: Reuters
Mudis, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2014. 11:01h

Američka bonitetna agencija Mudis snizila je kreditni rejting Ukrajine za jedan stepen, uz negativnu prognozu, navodeći kao razlog eskalaciju političke krize.

Time je rejting Ukrajine snižen još dublje u neinvesticioni status, odnosno na "Caa3" sa "Caa2", prenijela je agencija Frans pres.

Prema ocjenama Mudisa, na sniženje rejtinga uticala su tri faktora, među kojima ističe dugoročnu ekonomsku i fiskalnu krhkost Ukrajine.

Kao prvi faktor, Mudis navodi eskalaciju političke krize, kao i pripajanje Krima Rusiji, čiji je rejting "Baa1" takođe stavljen na razmatranje.

Drugi faktor koji je uticao na sniženje je ograničena spoljna likvidnost Ukrajine, s obzirom na kontinuirani pad deviznih rezervi, povlačenje ruske finansijske pomoći i poskupljenje gasa.

Kao treći faktor, Mudis ističe pogoršanje fiskalnog stanja Ukrajine, uz predviđanja da će odnos duga prema bruto društvenom proizvodu (BDP) porasti na 60 odsto do kraja 2014. godine, sa 40,5 odsto sa kraja prošle godine, a kao posljedica velikog usporavanja privrede i ogromne despresijacije nacionalne valute.

Bonus video: