Kličko podržao Porošenka nakon sastanka sa oligarhom?

Firtaša su austrijske vlasti u Beču uhapsile 12.marta na osnovu naloga za hapšenje koji je izdalo američko pravosuđe, jer ga sud u Čikagu sumnjiči za korupciju
7 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2014. 15:49h

Ukrajinski milijarder Dimitro Firtaš, koji je prije par nedjelja u Beču uhapšen po nalogu američkih vlasti i potom pušten uz rekordnu kauciju u visini od 125 miliona eura, sastao se u Beču sa vođom ukrajinske opozicije Vitalijom Kličkom, predsjedničkim kandidatom Petrom Porošenkom, kao i bivšim predsjednikom Ukrajine Leonidom Kravčukom, tvrde austrijski mediji.

Prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh" sastanak je održan nakon što je Firtaš pušten iz pritvora.

Nakon tog susreta je, tvrdi list, Kličko odlučio o povlačenju predsjedničke kandidature i saopštio da podržava kandidaturu Porošenka.

Prema pisanju bečkog "Prese" navodno su austrijske vlasti potvrdile taj sastanak.

Janukovič i Firtaš iz vremena kada su bili saradnici (foto: Reuters)

Firtaša su austrijske vlasti u Beču uhapsile 12.marta na osnovu naloga za hapšenje koji je izdalo američko pravosuđe, jer ga sud u Čikagu sumnjiči za korupciju.

Ukrajinski milijarder se brani time što tvrdi da je raspisivanje naloga za hapšenje imalo političku pozadinu i da SAD namjeravaju da sebi obezbijede posao sa gasom u Ukrajini.

Inače Firtaš se obogatio kao posrednik u poslovima oko gasa sa Rusijom.

On ima odlične kontakte sa Moskvom i bivšim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem, ali je više nedjelja prije svrgavanja šefa ukrajinske države prešao na stranu opozicije, odnosno podržao je Klička.

Tokom boravka u Austriji Kličko i Porošenko, tvrdi "Prese", na kratko su obišli i pokrajinu Tirol u kojoj se priprema brat ukrajinskoj opozicionara bokser Vladimir Kličko.

Galerija

Bonus video: