Leh Valensa: Putinu da se sudi

On je istovremeno zapadne saveznike i predsjednika SAD Baraka Obamu optužio da kada postane opasno - Poljska ponovo ostaje sama
7 komentar(a)
Leh Valensa, Foto: Reuters
Leh Valensa, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2014. 10:48h

Bivši predsjednik Poljske Leh Valensa oštro je osudio suzdržanost NATO u krizi oko Ukrajine

On je istovremeno zapadne saveznike i predsjednika SAD Baraka Obamu optužio da kada postane opasno - Poljska ponovo ostaje sama.

Valensa je apelovao da predsjednik Rusije Vladimir Putin odgovara za ankesiju Krima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Ukoliko NATO predaje Ukrajinu Putinu, kakav je to onda NATO? Provjerimo koliko vrijedi NATO. Pokazuje se da kada je dobro, dobar je ali kada krene loše u trenutku konfrontacije opet smo sami. Ukoliko kod nas budu stacionirane brigade NATO potpišimo sa njima sporazum da neće pobjeći kada postane opasno", kazao je Valensa.

Nekadašnji legendarni vođa bunta Poljaka protiv komunističkog režima i dobitnik Nobelove nagrade za mir, u intervjuu koji objavljuje današnja Žečpospolita založio se za osnivanje globalne komisije za Rusiju koja bi vodila računa o tome da sve zemlje svijeta poštuju sankcije a takođe i za to da se predsjednik Rusije Vladimir Putin izvede pred Međunarodni sud u Hagu.

"Takve ljude kao što je Putin treba postavljati pred Međunarodni sud u Hagu ili neki drugi svjetski sud. Ne mogu da se krše zakoni, sporazumi i da se ugrožavaju narodi. Treba učiniti nešto da svako unaprijed zna da će mu biti suđeno", rekao je Valensa.

Bivši prvi predsjednik Poljske nakon pada komunista nije štedio ni zapadne saveznike, posebno predsjednika SAD, Baraka Obamu koga je označio za jednog od krivaca za ponašanje Rusije u krizi oko Ukrajine.

"Moramo da kažemo Obami da je krivac za tu situaciju zato što bi realnost izgledala sasvim drugačije, da se nije izvukao iz projekta američkog antiraketnog štita. Predsjednik SAD je napravio grešku, ali sada je treba hitno ispraviti, zato što samo štit može da bude adekvatna garancija bezbjednosti a u budućnosti će nas (ta greška) koštati još više", rekao je Valensa.

Leh Valensa ocijenio je da je u Ukrajini moguć oružani sukob, ali da se toliko ne isplati da bi brzo bio okončan.

Poljska nastoji da iskoristi krizu oko Ukrajine i ubijedi zapadne saveznike da stacioniraju u Poljskoj trupe, najbolje dvije oklopne brigade, oko 10.000 vojnika, iako se NATO u sporazumu sa Rusijom obavezao 1997. godine da neće razmiještati veće snage i otvarati vojne baze na prostoru nekadašnjeg Varšavskog pakta tj. bivših satelita Sovjetskog Saveza.

Bonus video: