Šojble: Nisam toliko glup da poredim nekoga sa Hitlerom

Šojble, koji se dugo bavi politikom, navodno je na tom događaju, govoreći o pripajanju Krima Rusiji đacima rekao: "Takve metode je primjenjivao Hitler u Sudetima"
58 pregleda 1 komentar(a)
Volfgang Šojble, Foto: Beta/AP
Volfgang Šojble, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.04.2014. 09:04h

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble demantovao da je uporedio aneksiju Krima sa pripajanjem čeških Sudeta, nacističkoj Njemačkoj.

"Nisam toliko glup da poredim Hitlera sa bilo kim, drugi to mogu, ali njemački političari to ne rade, mi to ne radimo", izjavio je Šojble sinoć na njemačkoj televiziji.

On nije negirao da je izgovorio tu kontroverznu rečenicu, ali je dodao: "Sljedeća rečenica je bila 'mi ne poredimo'".

Njemački ministar je kazao da medijski izvještaji o događaju na kome je to rekao i činjenica da je "pola rečenice izvađeno iz konteksta" nisu ozbiljni, prenosi AFP.

Šojble, koji se dugo bavi politikom, navodno je na tom događaju, govoreći o pripajanju Krima Rusiji đacima rekao: "Takve metode je primjenjivao Hitler u Sudetima".

Njemačka je pripojila Sudete 1938. pre izbijanja Drugog svjetskog rata kada su nacisti okupirali češki dio Čehoslovačke, a Slovačka je postala marionetska država.

Rusko ministarstvo spoljnjih poslova juče je uložilo žalbu njemačkom ambasadoru nakon što je Šojble, navodno, uporedio rusko pripajanje Krima sa Hitlerovim postupcima 1938.

Njemački "Špigl" je u ponedjeljak objavio da je Šoble prošlog mjeseca napravio to poređenje.

Rusko ministarstvo spoljnjih poslova je saopštilo da su takva istorijska poređenja neprihvatljiva i da je njemačkom ambasadoru u Moskvi Ridigeru fon Friču uputilo zvaničnu žalbu povodom toga.

"Smatramo da su takve pseudoistorijske digresije njemačkog ministra provokativne. Njegova poređenja predstavljaju čistu manipulaciju istorijskim događajima i činjenicama", saopštilo je rusko ministarstvo.

Bonus video: