Nezavisnost Škotske: Koliko će pitanje funte uticati na rezultat referenduma

Od nove godine procenat Škota koji se priklanjaju otcjepljenju polako raste, ali i dalje su u vođstvu poklonici zajedničke države
13 komentar(a)
UK vs. Scotland, Foto: Shutterstock
UK vs. Scotland, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2014. 09:47h

Manje od šest mjeseci ostalo je do referenduma o nezavisnosti, a Škoti još nijesu načisto da li će, odluče li da se odvoje od Ujedinjenog Kraljevstva, morati da se otcijepe i od zajedničke valute. To je, kako se tvrdi, postalo jedno od najbolnijih pitanja za još neodlučne glasače.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn jasno je rekao da funta nije nešto što se može „dijeliti poslije razvoda” kao što se dijeli kolekcija CD-ova. Sve tri velike „londonske” stranke – vladajući konzervativci, kao i liberalne demokrate i opozicioni laburisti – udružene su u blok „Bolje je zajedno”, protive se otcjepljenju Škotske i saglasni su s ministrom finansija da funta ne može da se dijeli s novonastalom državom, piše Politika.

Najveću težinu ipak ima kategoričan stav ministra finansija Džordža Ozborna. Stiješnjen između trećine neodlučnih Škota, za koje je pitanje funte veoma bitno, i oštrog stava Londona, Aleks Salmond mogao bi rješenje da potraži u takozvanom Panamskom planu, pretpostavljaju pojedini londonski mediji. Panama je uvela američki dolar kao svoju zvaničnu valutu, pa bi i nezavisna Škotska mogla da zadrži funtu, čak i ako London odbije da sa novom zemljom stvori monetarnu uniju.

Britanija će, ode li Škotska, ostati bez 8,3 odsto stanovništva i bez oko 9,2 odsto svog bruto domaćeg proizvoda

Polemika oko funte dodatno se raspirila kada je londonski „Gardijan” objavio izjavu neimenovanog ministra koji je navodno rekao da će Engleska sa Škotskom naknadno pregovarati oko opstanka valutne unije. To je izazvalo oštre demantije iz londonskog bloka, dok se Aleks Salmond grčevito uhvatio za tu „slamku spasa”.

Alister Darling, lider pokreta za opstanak Ujedinjenog kraljevstva u sadašnjim granicama, sjetio se da bi i Englezi mogli da izađu na referendum. Pitanje bi bilo vezano za novac: Da li ste za to da Škotska, ukoliko se otcijepi, zadrži funtu kao svoju zvaničnu valutu ili ne?

Blaga prednost zagovornika zajedničke države

Od nove godine procenat Škota koji se priklanjaju otcjepljenju polako raste, ali i dalje su u vođstvu poklonici zajedničke države. Prema podacima instituta Survation, početkom marta gotovo 40 odsto građana bilo je za nezavisnost, dok je 47,6 bilo protiv. Neodlučnih je bilo 13 odsto.

Mnoge nepoznanice prate kampanju oba bloka. Jedna od njih je sudbina dve pande u zoološkom vrtu u Edinburgu, koje su poklon kineske vlade Velikoj Britaniji. Da li će morati da putuju u London, ukoliko Edinburg postane glavni grad nezavisne Škotske, ili će i one morati da se „razvode”, pa da jedna panda postane Engleskinja a drugi medvedić Škot.

Britanija će, ode li Škotska, ostati bez 8,3 odsto stanovništva i bez oko 9,2 odsto svog bruto domaćeg proizvoda. Procjenjuje se da će uz pomoć bankarskog sektora, viskija i nafte nova država ostvarivati godišnji izvoz u vrijednosti od sto milijardi funti, što bi je postavilo među 35 najvećih svjetskih izvoznika.

Škotska, međutim, ostaje bez članstva u Evropskoj uniji, što je takođe oneraspoložilo neodlučne birače. Pobornici otcjepljenja, međutim, dokazuju da ni ostanak u zajednici ne garantuje više evropsku budućnost. Jer evroskeptični Englezi u bliskoj budućnosti planiraju referendum na kome će se izjašnjavati da li žele da izađu iz EU.

Bonus video: