Erdogan nezadovoljan odlukom suda da odobri Tviter

"Naravno, moramo sprovesti odluku Ustavnog suda ali ja je ne poštujem. Ne poštujem tu odluku", izjavio je Erdogan novinarima pred polazak na put za Azerbejdžan
72 pregleda 3 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2014. 14:03h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan danas je odbacio mogućnost raspisivanja prijevremenih parlamentarnih izbora.

On je ocijenio da bi centralna banka trebalo da smanji kamatne stope što bi, po njegovom mišljenju, ohrabrilo investitore da upumpaju više novca u Tursku.

Međutim, njegova nastojanja da diktira monetarnu politiku uznemirila su tržišta, a turska lira je oslabila uslijed strahova da bi politički pritisak da se održe niske kamatne stope mogao da kompromituje sposobnost centralne banke da obuzda rastuću inflaciju, ocjenjuje Rojters.

Erdogan kritikovao je danas odluku Ustavnog suda da ukine zabranu pristupa Tviteru koju je on ranije naložio.

"Naravno, moramo sprovesti odluku Ustavnog suda ali ja je ne poštujem. Ne poštujem tu odluku", izjavio je Erdogan novinarima pred polazak na put za Azerbejdžan.

On je takođe ocijenio da odluka suda krši "nacionalne vrijednosti" njegove zemlje.

"Naše nacionalne, moralne vrijednosti su pogažene" ocijenio je on. "A ipak je to jasno, uključujući i uvrede upućene premijeru i ministrima", rekao je Erdogan.

Najviša turska sudska instanca je ocijenila ilegalnom zabranu pristupa društvenoj mreži Tviter koju je dvije nedjelje ranije naložla islamistička konzervativna turska vlada, i navela da je to kršenje slobode izražavanja.

Turska uprava za telekomunikacije je blokirala pristup Tviteru u noći od 20. do 21. marta po nalogu Erdogana koji je bio bijesan zbog objavljivanja snimljenih telefonskih razgovora, gdje se pokazuje njegova umiješanost u skandal za korpupciju.

Ta odluka je izazvala čitavu lavinu kritika u Turskoj i u inostranstvu, uz osudu turskih vlasti da su autoritarne. Erdogan je zabranio i pristup Jutjubu.

Uprkos zabrani, mnogi građani Turske, uključujući i predsjednika Abdulaha Gula, našli su načina da zaobiđu blokadu i da koriste zabranjene društvene mreže.

Bonus video: