Rusija traži od Ukrajine vraćanje duga za gas

Rusija je danas navela da je od 1. aprila cijena ruskog gasa za Ukrajinu 485 dolara za 1.000 kubnih metara, što je jedna od najviših cijena za evropske zemlje
4 komentar(a)
gas ukrajina, Foto: Reuters
gas ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.04.2014. 12:55h

Ruska naftna kompanija Gasprom upozorila je Ukrajinu na njen rastući dug za gas koji je dostigao 2,2 milijarde dolara i zatražila da se on hitno otplati.

Ukrajina se oslanja na Rusiju za veći dio svojih energenata.

U jeku je kriza između Ukrajine i Rusije poslije svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča krajem februara i ruskog pripajanja Krima.

Rusija je početkom mjeseca ukinula popust na cijenu gasa koji je ranije odobrila Ukrajini.

Direktor Gasproma Aleksej Miler se sastao u Moskvi sa direktorom ukrajinske državne naftne kompanije Naftogas Oleksijem Kobolevim.

"Glavna tema razgovora bila je potreba preduzimanja hitnih mjera da ukrajinski Naftogas vrati akumuliran dug za isporuke ruskog gasa", naveo je Gasprom u saopštenju.

Krajem 2013. Gasprom je snizio cijenu gasa za ukrajinski Naftogas za 33 odsto na 286,5 dolara po hiljadu kubnih metara. Prethodno je Ukrajina kupovala ruski gas po cijeni od oko 400 dolara.

Rusija je danas navela da je od 1. aprila cijena ruskog gasa za Ukrajinu 485 dolara za 1.000 kubnih metara, što je jedna od najviših cijena za evropske zemlje.

"Cijena gasa za Ukrajinu se povećava od aprila na 485 dolara za 1.000 kubnih metara", rekao je Aleksej Miler, prenijela je ruska televizija.

Bonus video: