Vals objavio sastav nove francuske vlade: Među ministrima i Roajal

Mediji navode da će Loran Fabijus ostati šef diplomatije i da je Vals ponudio Žan-Ivu Le Drianu mjesto ministra unutrašnjih poslova
0 komentar(a)
Žan-Mark Ero, Manuel Vals, Foto: Reuters
Žan-Mark Ero, Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2014. 11:20h

Dosadašnji šef francuske diplomatije Loran Fabijus i ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan ostali su na istim funkcijama u novoj vladi, dok je kandidatkinja na predsjedničkim izborima 2007. godine Segolen Roajal postavljena za ministarku životne sredine, prenose danas francuski mediji.

Roajal je bivša dugogodišnja partnerka sadašnjeg franucskog predsjednika Fransoa Olanda.

U Jelisejskoj palati je objavljen sastav nove vlade Manuela Valsa koja će imati 15 ministara. Prva sjednica vlade zakazana je za petak, 4. april. Novi ministar unutrašnjih poslova je Bernar Kaznev, ministar ekonomije je Arno Montebur, a ministar finansija Mišel Sapen.

Ministar poljoprivrede i portparol vlade biće Stefan Le Fol, ministarka pravde Kristijan Tobira, a ministarka kulture Oreli Filipeti. Sastav nove vlade objelodanjen je dan pošto je Manuel Vals preuzeo dužnost premijera, dok će imena državnih sekretara biti poznata naredne sedmice.

Vals koji je juče zvanično preuzeo funkciju od svog prethodnika Žan-Marka Eroa, izjavio je da će nastaviti i pojačati "ogromne napore" bivšeg premijera. "Predsjednik Republike (Francuske) odredio je put kojim treba da se ide još dalje, još brže", odgovarajući na "zahtjeve za socijalnu pravdu" iskazane na lokalnim izborima koje su vladajući socijalisti izgubili u nedjelju, rekao je Vals tokom svečanog preuzimanja vlasti.

Mediji su spekulisali da bi Vals mogao da ponudi Le Drianu, veoma bliskom saradniku predsjednika Olanda, mjesto ministra unutrašnjih poslova.

Ekološka stranka je odlučila da ne učestvuje u novom sastavu Vlade, ocijenivši da ona "ne predstavlja pravi odgovor na probleme Francuza". Oland je odlučio da Vladu rekonstruišu poslije poraza vladajuće ljevice na lokalnim izborima. Lokalni izbori su u Francuskoj važni jer predstavljaju test politike predsjednika države i njegove popularnosti.

Francuzi Valsa (51) porede s bivšim desničarskim predshednikom Nikolom Sarkozijem jer pripada desnom krilu Socijalističke partije. Valsa, sina španskog doseljenika, rođenog u Barseloni, smatraju veoma odsječnim pri donošenju odluka.

Bonus video: