Traže i povišicu

Frankfurt: Štrajk pilota Lufthanse, 400.000 putnika čeka

Sindikat, koji zastupa prava 5.400 pilota, organizovao je štrajk zbog neispunjavanja zahtieva da se zadrže postojeća pravila u vezi sa njihovim penzionisanjem
0 komentar(a)
Pilot Lufthanse, Foto: Reuters
Pilot Lufthanse, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2014. 07:59h

Piloti njemačkog avioprevoznika Lufthansa stupili su u trodnevni štrajk zbog koga je ta aviokompanija otkazala 3.800 letova, što će stvoriti neprilike za oko 425.000 putnika.

Ova obustava rada mogla bi da bude jedan od najvećih štrajkova u istoriji Lufthanze, navodi agencija Reuters.

Sindikat, koji zastupa prava 5.400 pilota, organizovao je štrajk zbog neispunjavanja zahtieva da se zadrže postojeća pravila u vezi sa njihovim penzionisanjem.

Iz sindikata pilota brane štrajk, kao sredstvo u borbi za bolje zarade i uslove rada i kažu da je njihov zahtjev za 10 odsto povišice "potpuno u okviru uobičajenih zahtjeva" i da su piloti u proteklih deset godina ubjedljivo lošije prolazili nego drugi zaposeni - zemaljsko i osoblje u kabinama.

Portparolka aviokompanije danas je pozvala sindikat na novu rundu razgovora.

"Naša želja je da krenemo sa razgovorima što prije, čak i dok traje štrajk jer mislim da možemo da nađemo dobro rješenje", rekla je Barbara Šedler za Reuters.

Jutros je mirno na aerodromu u Frankfurtu, trećoj po veličini evropskoj vazdušnoj luci, kao i na aerodromu u Minhenu, s obzirom na to da su putnici ranije bili obaviješteni o otkazivanju letova.

Lufthanza, koja je u prošlonedjeljnom kratkom štrajku upozorenja otkazala oko 600 letova, ponudila je pogođenim putnicima u najavljenom štrajku besplatnu promjenu termina leta.

Njemački ministar transporta Aleksander Dobrint pozvao je Lufthanzu i sindikat da brzo pronađu rješenje za dobrobit putnika.

Ovaj štrajk će da pogodi i Lufthansinu niskotarifnu kompaniju German Wings.

Tarifni pregovori neuspješno traju već dvije godine, a situacija se dodatno iskomplikovala kada je Lufthanaa jednostrano otkazala svoje obaveze za takozvane prelazne penzije za pilote i letačko osoblje, kako bi oni prevremeno imali mogućnost da napuste profesiju.

Preporučujemo za Vas