Bugarski nacionalisti prijete rušenjem vlade zbog sankcija Rusiji

Atak, koji je veliki kritičar SAD i članstva Bugarske u NATO, je jedina bugarska stranka koja otvoreno podržava rusku intervenciju u Ukrajini
8 komentar(a)
Volen Siderov, Foto: Reuters
Volen Siderov, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2014. 07:10h

Bugarska nacionalistička stranka Atak će raditi na rušenju vlade ako Sofija podrži novu rundu sankcija Zapada protiv Rusije oko aneksije Krima, rekao je lider stranke.

Atak održava ravnotežu vlasti u bugarskom parlamentu, a prijetnje te stranke su ekstremni primjer domaćeg pritiska sa kojim su suočene evropske vlade u zauzimanju stava prema ukrajinskoj krizi, piše Rojters.

Ako stranka povuče podršku manjinskoj koalicionoj vladi premijera Plamena Orešarskog, najsiromašnija članica Evropske unije mogla bi ponovo zapasti u političku nestabilnost.

Bugarska je, s jedne strane, vršila pritisak za tješnje veze sa EU, kojoj se pridružila prije sedam godina. Sa druge, gotovo potpuno zavisi od zaliha ruske energije, a mnogi Bugari osjećaju snažan afinitet prema ogromnom susjedu preko Crnog mora.

Atak, koji je veliki kritičar SAD i članstva Bugarske u NATO, je jedina bugarska stranka koja otvoreno podržava rusku intervenciju u Ukrajini.

„Ako aktuelna bugarska vlada podrži strože sankcije, čvrsto ću joj se suprotstaviti i raditi na njenom zbacivanju,“ rekao je lider stranke Volen Siderov u intervjuu za Rojters.

Siderov je istakao da birači moraju „da se probude i konačno shvate da bi vlada trebalo da ima nezavisnu politiku i stavi tačku na kolonijalizam na koji smo prisiljeni.“

Rojters podsjeća da je vladajuća Socijalistička stranka direktna nasljednica komunista koji su vladali Bugarskom prije pada Berlinskog zida, kada je ta država važila za najfleksibilnijeg saveznika Moskve. Mnogi iz jezgra njenih pristalica su proruski nastrojeni.

Vlada je odobrila prvu rundu sankcija protiv Rusije i dva puta učestvovala u manevrima sa SAD u Crnom moru. Poručila je da neće podržati nove sankcije, ali je kasnije ukazala da neće uložiti veto na njihovo uvođenje.

Siderov smatra da bi Bugarska trebalo da uloži veto.

„A tiho, ne i zvanično, njemački i francuski predstavnici će reći „dobro je što ste nas spasili“, jer njihov promet sa Rusijom iznosi desetine milijardi eura.“ A.Š.

„Bugarska ima pravo da uloži veto tako da EU neće moći da uvede sankcije“

Bonus video: