Turska opozicija osporava rezultate izbora u Ankari

"Danas ćemo Savjetu predati žalbu... Više od 1.000 naših volontera već 48 sati radi, kako bi provjerili podatke... Imamo dokaze o neregularnostima"
1 komentar(a)
Turska opozicija, Foto: Reuters
Turska opozicija, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2014. 11:57h

Glavna turska opoziciona Republikanska narodna partija danas će predati Visokom izbornom savjetu žalbu kojom osporava rezultate lokalnih izbora u Ankari.

"Danas ćemo Savjetu predati žalbu... Više od 1.000 naših volontera već 48 sati radi, kako bi provjerili podatke... Imamo dokaze o neregularnostima", rekao je agenciji Frans pres poslanik opozicione partije Ajkan Erdemir.

Hiljade pristalica Republikanske narodne partije juče su se okupili ispred sjedišta Visokog izbornog savjeta u Ankari, u znak protesta zbog "masovnih prevara" tokom prebrojavanja glasova, nakon izbora održanih u nedjelju.

Predsjednik Savjeta, Sadi Gaven apelovao je na mir i glasačima poručio da će "istina biti utvrđena". Populistički gradonačelnik Ankare, iz Partije pravde i razvoja koji je na tom mjestu od 1994. godine, juče je izjavio da je pobijedio i na ovim lokalnim izborima, pošto je dobio 44,79 odsto glasova.

Njegovog rivala Mansura Javasa podržalo je 43,77 odsto građana. Oba kandidata za gradonačelnika Ankare su u nedjelju proglasila pobjedu, u napetoj atmosferi i obostranim optužbama za prevaru na izborima, navodi agencija Frans pres.

Premijer Turske Rezzep Tajip Erdogan proglasio je juče pobjedu na lokalnim izborima, pošto je njegova partija Partija pravde i razvoja osvojila 45 odsto glasova. Izborni rezultat je veliko iznenađenje, zato što su Erdoganova partija i njegova vlada bile prilično oslabljene skandalima nakon što su visoki zvaničnici optuženi za korupciju.

Bonus video: