NATO prekida vojnu saradnju sa Rusijom

Ministri NATO zemalja u zajedničkoj izjavi pozvali su Rusiju da "preduzme hitne korake"
15 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2014. 18:30h

Ministri spoljnih poslova država članica NATO odlučili su danas u Briselu da prekinu "cjelokupnu praktičnu civilnu i vojnu saradnja" sa Rusijom kao odgovor na odluku Moskve da pripoji Krim.

Ministri NATO zemalja u zajedničkoj izjavi pozvali su Rusiju da "preduzme hitne korake da se ponovo uskladi sa međunarodnim pravom", prenela je agencija AFP.

NATO i Ukrajina usaglasili su se da će intenzivirati vojnu saradnju i reformu vojske kroz zajedničku obuku i druge programe.

Na prvom ministarskom sastanku NATO od prelaska Krima pod nadležnost Moskve, ocijenjeno je da nisu vidljivi znaci masovnog povlačenja ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom, gdje se navodno nalazi oko 40.000 vojnika.

"Nažalost, ne mogu da potvrdim da Rusija povlači trupe. Svojim akcijama Rusija je potkopala principe na kojima je izgrađeno naše partnerstvo. Dakle, ne možemo da idemo dalje i da sarađujemo kao obično", rekao je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Rusija upozorava Ukrajinu: Ne u NATO

Rusija je danas upozorila Ukrajinu da ne ulazi u integracije sa NATO-om. Gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je usvojio odluku o prestanku važenja sporazuma sa Ukrajinom koji se odnose na rusku Crnomorsku flotu.

Pripadnici ekstremne desničarske grupe "Desni sektor" predali su oružje i napustili hotel "Dnjepar" u centru Kijeva, nakon što je juče jedan njihov član pucao i ranio tri osobe. Poskupio ruski gas za Ukrajinu.

Ukrajinski parlament naredio snagama bezbjednosti da razoružaju ilegalne naoružane grupe, nakon što su u jučerašnjoj pucnjavi u centru Kijeva ranjene tri osobe.

Novi ukrajinski lideri djelovali su nakon sinoćnjeg nasilja, svjesni da bi povećana kriminalna klima mogla da diskredituje pobunu protiv Janukoviča i da to iskoristi propagandna mašinerija Moskve kako bi pokazala da u Ukrajini ne postoje zakon i red, prenio je Rojters.

Predlog koji je odobrio parlament povezao je rastuću kriminalnu atmosferu sa "sistematskim provokacijama stranih državljana na istoku i jugu Ukrajine, i u Kijevu", sugerišući da ruski agenti, ili izazivači nereda, nastoje da podstiču nemir u djelovima zemlje, navodi britanska agencija.

"Parlament je naredio ministarstvu unutrašnjih poslova i državnoj službi bezbjednosti da odmah razoruža nelegalno naoružane grupe", kaže se u dokumentu. "Jedino pripadnici oružanih snaga Ukrajine, nacionalne garde ili državne bezbjednosne službe, mogu da nose oružje", rekao je vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksander Turčinov. "Ukoliko oni ne pripadaju tim strukturama, oni su saboteri koji rade protiv Ukrajine".

"Desni sektor" predao oružje

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov objavio da su pripadnici ekstremne desničarske grupe "Desni sektor" predali oružje i napustili hotel u Kijevu

Avakov je objavio danas na svojoj "Fejsbuk" stranici, da je ta grupa imala štab u hotelu, i da ga je danas napustila, ušavši u autobuse.

Nakon jučerašnje pucnjave, policija je opkolila hotel i uhapsila jednu osobu za koju vjeruje da je otvorila vatru i ranila tri osobe.

Policija u Kijevu uhapsila je i isputuje muškarca koji je juče pucao u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, kada su ranjene tri osobe, među njima i zamjenik šefa gradske administracije Kijeva, Bogdana Dubasa.

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov je izjavio juče da je oružani incident izazvao aktivista "Desnog sektora", grupe krajnje desnice, prenijela je agencija Itar-Tass.

Avakov je naveo da je aktivista "Desnog sektora" otvorio vatru ispred jednog restorana, dodajući da su dvije osobe teže ranjene.

Motiv pucnjave zasad nije poznat.

"Desni sektor" je, kako navodi agencija AP, imao ključnu ulogu u svrgavanju ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Galerija

Bonus video: