Rasmusen: Rusija kaže da povlači trupe, ali mi to nismo vidjeli

Cijena gasa za Ukrajinu je povećana na 385,5 dolara za 1.000 kubnih metara sa 268,5 dolara iz prvog tromjesečja
104 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2014. 12:51h

NATO nije uočio povlačenje ruskih trupa sa granice prema Ukrajini, izjavio je danas šef ove organizacije Anders Fog Rasmusen.

On je, uoči samita NATO u Briselu, naglasio da je politiički dijalog najbolji način da se kriza oko Ukrajine riješi, prenosi BBC.

"Nažalost, ne mogu da potvrdim da Rusija povlači snage. To nismo konstatovali", rekao je Rasmusen novinarima i dodao da "masovno vojno raspoređivanje ne može ni na koji način da doprinese smanjenju tenzija".

"Ponovo pozivam Rusiju da povuče svoje snage, da poštuje međunarodne obaveze i počne konstruktivan dijalog sa Ukrajinom", istakao je on.

Ukrajinski parlament je odobrio zajedničke vojne vježbe sa NATO-om na teritoriji države, javlja Al Arabija.

Gazprom poskupio gas

Gazprom je za više od trećinu povećao cijenu gasa za Ukrajinu, javlja Frans-pres.

Ukrajina je izgubila popust na cijenu gasa koji je dogovorila sa Rusijom prije izbijanja političke krize, koja je završena smenjivanjem predsjednika Viktora Janukoviča, a prema riječima izvršnog direktora Gasproma, ukrajinski dug trenutno iznosi 1,7 milijardi dolara

Cijena gasa za Ukrajinu je povećana na 385,5 dolara za 1.000 kubnih metara sa 268,5 dolara iz prvog tromjesečja.

Poljska za otvaranje baza NATO na svojoj teritoriji

Poljska se zalaže za razmiještanje savezničkih trupa i otvaranje baza NATO na svojoj teritoriji i u novim članicama na istočnoj granici zapadnog vojnog saveza, a mogućnosti za takvu reakciju na krizu u odnosima sa Rusijom danas će u Briselu razmotriti šefovi diplomatija zemalja članica.

"Rusija je prekršila obaveze zajedničkog dokumenta jer je silom izmijenila granice u Evropi i prijeti članicama NATO. Zato moramo da razmotrimo da li i mi da mijenjamo naše obaveze, između ostalog i o razmiještanju naših trupa", kazao je za današnju Žečpospolitu neimenovani visoki diplomata NATO.

Normalizacijom odnosa sa Rusijom 1997. godine, NATO se obavezao da ne razmiješta veche snage na teritoriji novih članica Alijanse koje su svojevremeno bile sateliti Sovjetskog Saveza. SAD, prema riječima svog ambasadora pri NATO Daglasa Luta, razmatraju i mogućnost otvaranja baza NATO u Poljskoj ili baltičkim republikama, zato što je pomoć u ccuvanju vazdušnog prostora samo kratkoročno rješenje.

"Treba razmotriti dodatna sredstva koja bi našim članicama iz istočne Evrope obezbijedila vechu sigurnost", kazao je američki ambasador.

Poljski eksperti realnu mogućnost za skoro otvaranje baza NATO u Poljskoj vide prije svega u vojnom vazduhoplovstvu.

"Očekujemo takav predlog da se baze pomjere na istok NATO. Najbolje rješenje bi bilo otvaranje logističke i vazduhoplovne baze NATO na istoku Poljske", kazao je rektor Akademije narodne odbrane Boguslav Packo.

"Baze u Lasku i Kšesinama su spremne već sada da prihvate savezničke vojnike. Takođe i luka u Švinoujšću (na zapadu Poljske) spremna je za prihvat savezničkih vojnih brodova", kazao je bivši zamjenik ministra odbrane Poljske, general Valdemar Škšipčak.

"U kriznoj situaciji bili bi sigurni da bi reakcija saveznika koji imaju kod nas svoje vojnike bila automatska", kazao je poljskom listu i šef Nacionalnog centra strateških studija Tomaš Šatkovski.

Galerija

Bonus video: