Putin: Povlačimo vojsku sa granice sa Ukrajinom

Američke procjene su bile da ima oko 20.000 ruskih vojnika na granici Ukrajine i povlačenje vojnika je postavila kao preduslov za izlazak iz krize
18 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2014. 19:01h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da se njegove trupe povlače sa granice sa Ukrajinom.

Da Rusija "postepeno povlači" svoje vojnike s granice sa Ukrajinom, izjavio je ranije danas agenciji Frans pres portparol Ministarstva odbrane Ukrajine koja strahuje od invazije istočnog dijela zemlje nakon ruskog pripajanja poluostrva Krim.

"Ruske snage se postepeno povlače s granice", kazao je portparol Oleksij Dmitraškivski koji navodi da je to možda povezano i sa sinoćnjim pregovorima Rusije i SAD u Parizu.

Predsjednik ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, Andrij Parubij izjavio je u četvrtak da je Moskva nagomilala 100.000 vojnika duž granice sa Ukrajinom što je Moskva demantovala.

Američke procjene su bile da ima oko 20.000 ruskih vojnika na granici Ukrajine i povlačenje vojnika je postavila kao preduslov za izlazak iz krize što je sinoć u Parizu ponovio američki državni sekretar Džon Keri nakon susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Keri i Lavrov razgovarali su sinoć oko četiri sata u rezidenciju ambasadora Rusije u Parizu o nalaženju rešenja za ukrajinsku krizu i sukob Moskve i zapadnih zemalja posle pripajanja Krima Rusiji sredinom marta. Lavrov je u subotu izjavio da Moskva nema "nikakvu namjeru ni interes" da pređe granicu sa Ukrajinom.

Formirano Ministarstvo za Krim

Putin je danas potpisao ukaz o formiranju Ministarstva za poslove vezane za Krim.

Na čelo tog ministarstva Putin je stavio Olega Saveljeva, saopštila je pres-služba ruskog predsjednika.

Novo ministarstvo je obrazovano je "radi povećanja efikasnosti rada federalnih organa izvršne vlasti u vezi integracije Krima i grada Sevastopolja u ekonomski, finansijski i pravni sistem Ruske federacije", kaže se u tekstu ovog dokumenta, koji je prenio Itar Tas s.

Kako se kaže u ukazu, na to ministarstvo su prenijeta ovlašćenja za razvoj programa za Krim, kontrolu ispunjavanja ovlašćenja za Republiku Krim i Sevastopolj koja su im data u skladu sa ruskim zakonodavstvom.

Ukaz koji je Putin danas potpisao je stupio odmah na snagu, kao i ukaz o imenovanju Saveljeva na položaj ministra za Krim.

Saveljev je do sada radio kao zamjenik ministra za privredni razvoj.

Medvedev: Krim će biti specijalna ekonomska zona

Rusija će Krimu dati status specijalne ekonomske zone sa poreskim olakšicama i pojednostavljenom birokratijom da bi mogao da privuče investitore, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Medvedev u razgovoru sa krimskim premijerom Sergejom Aksjonovim (foto: Reuters)

"Naš cilj je da to poluostrvo bude što privlačnije za investitore kako bi moglo da ostvari dovoljan prihod da samo finansira svoj razvoj", rekao je Medvedev na sjednici vlade o socijalnom i ekonomskom razvoju Krima i Sevastopolja u Simferopolju, prenosi Rojters.

Ministri spoljnih poslova Francuske i Rusije Loran Fabijus i Sergej Lavrov danas su započeli razgovore u Parizu o rješenjima za krizu u Ukrajini.

Na toj sjednici se, kako je planirano, diskutuje o sprovođenju instrukcija datih na sjednici kabineta 24. marta o pomoći za dva nova entiteta Ruske Federacije, saopštila je pres služba ruske vlade, prenela je agencija Itar Tas s.

Galerija

Bonus video: