Francuska: 80 odsto građana želi da premijer napusti funkciju

Ero i Oland koji su došli na vlast prije skoro dvije godine, a sada po anketama, uživaju podršku svega oko 20 odsto građana
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2014. 09:17h

Za rekonstrukciju Vlade izjasnilo se čak 86 odsto anketirnih Francuza poslije poraza vladajuće ljevice na lokalnim izborima, prenose danas francuski mediji.

Skoro 80 odsto ispitanika želi da premijer Žan-Mark Ero bude smijenjen, a favorit za njegovo mjesto je ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals.

Danas se očekuje da predsjednik Franucske, Fransoa Oland, odluči o sudbini Vlade.

Lokalni izbori održani u dva kruga, 23. i 30. marta, predstavljali su ispit za vladajuće socijaliste čija popularnost sve više opada u korist desnice, posebno ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta.

Ero i Oland koji su došli na vlast prije skoro dvije godine, a sada po anketama, uživaju podršku svega oko 20 odsto građana.

Francuzi smatraju da bi kandidati za novog premijera, pored Vlasa, mogli da budu šef diplomatije Loran Fabijus, ministar odbrane Žan-Iv Le Drian, kao i stranački funkcioneri socijalista Bertran Delanoe i Martin Obri.

Po nezvaničnim rezultatima nedjeljnih izbora, ljevica je osvojila 43 odsto, a opoziciona desnica 45 odsto glasova.

Anketu među garđanima o vladi su sproveli listovi Mond i Poen i Radio Frans.

Nacionalni front osvojiće vlast u najmanje 14 gradova

Krajnje desni Nacionalni front mogao bi, poslije nedjeljnih lokalnih izbora, da preuzme kontrolu nad najmanje 14 francuskih gradova koji imaju više od 9.000 stanovnika, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals, pozivajući se na preliminarne rezultate izbora.

Marin le Pen, lider Nacionalnog fronta (foto: Reuters)

Vals je rekao da je u pitanju "14 do 15 gradova", ali nije precizirao o kojima je riječ.

Lider Nacionalnog fronta Marin Le Pen je nešto ranije izjavila da je ubijeđena da je njena partija pobijedila u najmanje osam gradova.

Le Pen je, po zatvaranju biračkih mesta, rekla da je Nacionalni front "prešao na novi nivo".

"Sada postoji treća politička snaga u našoj zemlji", istakla je ona, prenijela je agencija AFP.

Istovremeno, Pariz je dobio prvu ženu gradonačelnika pošto je kandidat francuske vladajuće Socijalističke partije An Idalgo odnijela pobjedu u prestonici, ali su agencije ocijenile da su na ovim izborima socijalisti pretrpjeli težak poraz.

Galerija

Bonus video: