Desnica pobjednik

Prvi rezultati lokalnih izbora u Francuskoj: Težak poraz Olandovih socijalista

Dsničarski Nacionalni front tvrdi da je preuzeo kontrolu nad najmanje dva grada
3 komentar(a)
Francuska, lokalni izbori, Foto: Reuters
Francuska, lokalni izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2019. 03:18h

Francuska vladajuća Socijalistička partija predsjednika Fransoe Olanda pretrpjela je težak poraz na današnjim lokalnim izborima, dok desničarski Nacionalni front tvrdi da je preuzeo kontrolu nad najmanje dva grada, prvi su rezultati po izlaznosi sa glasačkih mjesta, prenio je AFP.

Utjehu socijalistima će možda pružiti to što su uspjeli da pobjede u Parizu gdje je njihova kandidatkinja Ana Idalgo prema nezvaničnim rezultatima pobijedila sa 54,5 odsto glasova.

 Idalgo će biti prva žena na čelu francuske prijestonice.

Idalgo (54) je osvojila više glasova od protivnice Natali Koscjusko-Morize (40), predstavnice desnice, koja je vodila poslije prvog kruga izbora.

Idalgo je dobila 54,5 odsto glasova, a njena protivnica 45,5, rezultati su instituta Ifop i Sas, koje prenose francuski mediji.

Opoziciona desničarska stranka Unija za narodni pokret (UMP), čiji je član nekadašnj francuski predsjednik Nikola Sarkozi  tvrdi da je glavni pobjednik na ovim izborima, prvim od 2012. godine, odnosno od osnivanja vlade predsjednika Olanda, navodi francuska agencija.

U prvom krugu glasanja, 23. marta, Olandovi socijalisti i njihovi saveznici osvojili su samo 38 odsto glasova, dok su opozicioni konzervativci dobili povjerenje 47 odsto glasača, a odziv je bio rekordno nizak, sa stopom od 65 odsto.