Kličko odustao od kandidature za predsjednika Ukrajine

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je američkog kolegu Baraka Obamu da zajedno rade na "stabilizovanju" Ukrajine
13 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2014. 12:13h

Jedan od vođa proevropskog pokreta u Ukrajini i bivši bokserski prvak Vitalij Kličko, izjavio je da odustaje od kandidature na predsjedničkim izborima 25. maja.

On je svoju podršku pružio milijarderu Petru Porošenku.

"Demokratske snage moraju da predstave jedinstvenog kandidata. To mora biti kandidat koji ima najveću podršku", rekao je Kličko na kongresu svoje stranke u Kijevu.

On je, kako prenose svjetske agencije, rekao da planira da se kandiduje za gradonačelnika Kijeva.

"Predlažem da se podrži Petar Porošenka kao jedini kandidat demokratskih snaga na predsjedničkim izborima", rekao je Kličko.

Porošenko je bio ministar vanjskih poslova 2009. i 2010. a zatim ministar ekonomije 2012.

Putin pozvao Obamu da zajedno rade na stabilizaciji Ukrajine

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je američkog kolegu Baraka Obamu da zajedno rade na "stabilizovanju" Ukrajine, saopštio je Kremlj.

U telefonskom razgovoru vođenom između šefova država, za koji je Bijela kuća ranije kazala da je bio "iskren i direktan", Putin "je predložio da se razmotre mjere koje može prduzeti međunarodna zajednica sarađujući na stabilizovanju situacije", saopšteno je iz kabineta predsjednika Rusije.

Obama u razgovoru sa Putinom, Foto: Reuters

Oba čelnika, kako navodi AFP, dogovorila su se da će šefovi diplomatija raspravljati "uskoro o konkretnim parametrima zajedničkog rada".

Bijela kuća je saopštila da je Putin nazvao Obamu kako bi raspravljali o američkom predlogu o izlasku iz krize, a koji će biti tema rasprava šefova diplomatije Džona Kerija i Sergeja Lavrova.

Galerija

Bonus video: