Ambasadori NATO imenovali Stoltenberga za novog šefa

Rasmusen je ocijenio da je Stoltenberg pravi izbor za njegovog nasljednika na čelu NATO, prenio je Rojters
5 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2014. 16:06h

Ambasadori država članica NATO imenovali su bivšeg norveškog premijera Jensa Stoltenberga za novog generalnog sekretara Alijanse, koji će na dužnost stupiti 1. oktobra, saopštio je danas NATO.

Sadašnji generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen ocijenio je danas da je Stoltenberg pravi izbor za njegovog nasljednika na čelu NATO, prenio je Rojters.

"On (Stoltenberg) je pravi čovjek koji će nadograditi snažne i uspješne rezultate NATO", napisao je Rasmusen na svom nalogu na Tviteru, dodavši da je kriza u Ukrajini pokazala da je potrebno da NATO i dalje ima snažno i odlučno liderstvo.

Neimenovani diplomatski izvori saopštili su ranije danas da su se države članice NATO složile da Stoltenberg postane novi generalni sekretar Alijanse, u trenutku kada se taj savez suočava sa novim izazovom u odnosima sa Rusijom.

"Postoji konsenzus o njegovoj kandidaturi", rekao je neimenovani izvor NATO i dodao da postoji mogućnost da danas bude i formalno saopšteno da će Stoltenberg naslijediti Rasmusena na čelu Alijanse kasnije ove godine.

Stoltenberga (55), koji je gotovo 10 godina ukupno bio na čelu norveške vlade prije nego što je izgubio vlast na izborima prošlog septembra, podržavaju Sjedinjene Američke Države i Nemačka.

I britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u srijedu da podržava Stoltenbergovu kandidaturu.

Rasmusen, bivši premijer Danske koji je stupio na čelo NATO 2009. godine, trebalo bi da se povuče sa tog mjesta krajem septembra, poslije samita NATO koji će biti održan 4. i 5. septembra u Velsu i koji će najaviti kraj borbene misije Alijanse u Avganistanu.

Stoltenberg će ga zamijeniti u trenutku kada je NATO, savez koji neki vide kao ostatak iz hladnog rata, dobio na značaju zbog ruske okupacije i aneksije ukrajinskog regiona Krima, navodi Rojters.

Očekuje se da će ministri spoljnih poslova država članica NATO na sastanku iduće nedjelje razgovarati o tome kako da pojačaju vojno prisustvo Alijanse u istočnoevropskim zemljama kao što su baltičke zemlje i Poljska, koje su uznemirene zbog pojačanih tenzija sa Rusijom.

Norveški dnevnik "Aftenposten" objavio je prije nekoliko dana da se očekuje da će Stoltenberg biti zvanično imenovan za 13. generalnog sekretara Alijanse na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO 1. i 2. aprila u Briselu.

Stoltenberg je, u vrijeme dok je bio premijer Norveške, produbio veze sa susjednom Rusijom, što će mu, kako primjećuje "Aftenposten", ići u prilog u doba zategnutih odnosa između Rusije i NATO zbog ukrajinske krize.

Jens Stoltenberg bio je predsjednik norveške vlade početkom 2000-ih godina, a potom od oktobra 2005. do oktobra 2013. godine.

Bonus video: