Kijev: Ekstremni desničari okupirali zgradu ukrajinske skupštine

Nakon pogibije Muzičkog, pripadnici ukrajinskog ultranacionalističkog pokreta "Desni sektor" rekli su da se spremaju na osvetu
12 komentar(a)
Ukrajina, zgrada skupštine, protesti, Foto: Beta/AP
Ukrajina, zgrada skupštine, protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.03.2014. 08:18h

Naoružani aktivisti Desnog sektora, ultradesničarske ukrajinske organizacije, kasno sinoć opkolili su zgradu ukrajinske skupštine (Vrhovne rade) u Kijevu.

Oni traže ostavku ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, dva dana nakon što je policija pucala i ubila jednog od njihovih lidera Aleksandera Muzička.

Demonstranti su slomili stakla na vratima zgrade i pokušali da uđu.

Avakova je inače naimenovala skupština, navodi agencija i dodaje dok traje opsada zgrade, nju napuštaju poslanici podzemnim prolazom.

Aktivisti Desnog sektora su, kako se tvrdi, bili učesnici smrtonosnih okršaja sa policijom za vrijeme antivladinih protesta koji su na kraju doveli do državnog udara u zemlji, navodi Itar-Tas.

Jedan od koordinatora Desnog sektora, ultranacionalista Aleksander Muzičko se nalazio na ruskoj potjernici zbog torture i ubistava ruskih vojnika u ruskoj republici Čečeniji između 1994. i 2000. godine, i on je ubijen 25. marta u akciji ukrajinskih snaga bezbjednosti na zapadu Ukrajine, navodi agencija.

Petog marta, ruske vlasti su podigle optužnicu protiv lidera Desnog sektora Dmitrija Jaroša jer je preko medija javno pozivao na terorističke i ekstremističke aktivnosti.

Nakon pogibije Muzičkog, pripadnici ukrajinskog ultranacionalističkog pokreta "Desni sektor" rekli su da se spremaju na osvetu vršiocu dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsenu Avakovu.

"Osvetićemo se Arsenu Avakovu za smrt našeg sabrata. Ubistvo Saše Beloga je naručio ministar. Muzičko nije dobio nikakvo upozorenje niti nagovještaj da je počinio bilo koje krivično djelo, niti je bilo gdje pozivan", izjavio je koordinator "Desnog sektora" Ravenjske oblasti Roma Kovalj.

Način na koji će osveta biti izvršena za sada nije određen, jer pokret mora da usaglasi svoje djelovanje sa Kijevom, objavio je portal "Ča Rivne".

MUP Ukrajine je ranije saopštio da je u noći 24./25. marta na teritoriji ovlasti Rovno, u kafani "Tri karasja" (tri šarana), bila izvedena specijalna operacija hapšenja kriminalne grupe, tokom koje je Aleksandar Muzičko otvorio vatru i bio smrtno ranjen.

"Dok su ga hapsili bio je još uvek živ. Hitna pomoć koju su pozvali je konstatovala smrt", objasnio je prvi zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Vladimir Jevdokimov.

Kasnije se pojavila verzija po kojoj je to bila akcija za uništenje radikalnih nacionalista koju je sprovodila Služba bezbjednosti Ukrajine, što je za RIA Novosti saopštio jedan od njenih rukovodilaca.

"Čitava operacija je bila - ne uhapsiti, već neutralisati Muzička, skloniti ga sa scene", rekao je ovaj izvor.

Po njegovim riječima Muzičko je počeo da "kompromituje novu ukrajinsku vlast i da na svoj način tumači instrukcije svog rukovodstva iz 'Desnog sektora'".

Bonus video: