U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, ključni test za Erdogana

Erdogan je istragu o korupciji okarakterisao kao rezultat "zavjere" njegovih protivnika...
5 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2014. 14:53h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, pod teretom višemjesečnih uličnih protesta i optužbama za korupciju, suočiće se sa ključnim testom u nedjelju, kada njegova stranka ukorIJenjena u islamu bude učestvovala na lokalnim izborima.

U Turskoj će se u nedjelju održati prvi izbori, ovog puta lokalni, otkako se policija prošlog juna žestoko obračunala sa demonstrantima, pri čemu je ubijeno osmoro ljudi, a nakon čega su uslijedili mjeseci političkog haosa, navodi AFP.

Iako Erdogan ne učestvuje lično na ovim izborima, a mnogi od 53 miliona građana s pravom glasa će odluku donijeti na osnovu lokalnih pitanja, glasanje u nedelju je prvi test popularnosti najmoćnijeg premijera moderne Turske otkako je lane u junu u zemlji zavladao metež.

Povrh toga, premijer se od decembra suočava sa još jednim političkim košmarom u vidu korupcionaškog skandala velikih razmjera u koji su umiješani ljudi iz njegovog najbližeg okriuženja, a desetine istaknutih biznismena i političara, uključujuci sinove tri ministra, uhapšeni u političkim racijama.

Erdogan je istragu o korupciji okarakterisao kao rezultat "zavjere" njegovih protivnika, prije svega bivšeg saveznika Fetulaha Gulena, muslimanskog sveštenika koji živi u SAD i ima veliki uticaj u policiji i sudstvu.

Poslije više od 10 godina na vlasti, Erdogan (60), koga lojalni sljedbenici zovu "Sultan", mnoge je otuđio svojim ratobornim odgovorom, etiketirajući svoje kritičare kao "teroriste", otpuštajući hiljade zaposlenih u policiji i sudstvu i zabranjujući Tviter prošle nedjelje.

Bonus video: