Timošenko želi na čelo Ukrajine

Bivša premijerka je oktobra 2011. bila osuđena na sedam godina zatvora za prekoračenje ovlašćenja pri potpisivanju sporazuma o gasu sa Rusijom
63 pregleda 12 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Reuters
Julija Timošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2014. 14:25h

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je puštena iz zatvora prošlog mjeseca nakon odslaska sa vlasti Viktora Janukoviča, saopštila je danas da će se ponovo kandidovati za predsjednika Ukrajine na izborima 25. maja. "Planiram da se kandidujem na predsjedničkim izborima", rekla je Timošenko novinarima, prenio je Rojters. Timošenko (53) je dva puta bila predsjednica vlade i kandidovala se za šefa države 2010, kada ju je s malom razlikom u rezultatu pobijedio Janukovič.Od tada je, zajedno sa svojim političkim istomišljenicima, bila na udaru Janukoviča - 2011 je osuđena i zatvorena zbog zloupotrebe vlasti u vezi sa gasnim sporazumom sa Rusijom 2009. godine. Timošenko je odležala dvije od sedam godina zatvorske kazne, koje je uglavnom provela u bolnici u Harkovu, da bi bila puštena na slobodu 20. februara kada je Janukovič napustio zemlju, posle čega ga je parlament smijenio.

Ona se nedavno našla u centru pažnje kada se pojavio snimak na kom Timošenko poziva na nasilje, na šta su reagovali i njemački zvaničnici upozorivši zvaničnike da vode računa o tome šta pričaju.

Rusija gomila vojsku na granici

Rusija nastavlja gomilati vojsku i oružje na ukrajinskoj granici. Američke i evropske agencije procijenile su da se na granici na istoku Ukrajine nalazi više od 30.000 vojnih ruskih snaga, prenosi Rojters.

Osim regularne vojske, primijećene su i specijalne jedinice ruske policije u uniformama bez oznaka, no vrlo su slične ruskim jedinicama koje su nedavno preuzele Krim.

Iako se još ne znaju Putinove namjere, Zapad ne isključuje mogućnost dodatne ruske agresije na regiju.

"Uz poštovanje ruskim jedinicama koje se nalaze uz granicu s Ukrajinom u ovom trenutku, one su na ruskom tlu. Ako ostanu na ruskom tlu, protivimo se nečemu što se čini kao pokušaj zastrašivanja, no Rusija ima legalno pravo imati svoju vojsku na svome tlu. Mislim da ništa nije konačno. Smatram da Rusija i dalje tek kalkuliše", komentarisao je Obama položaj ruskih jedinica.

MMF ulazi u Ukrajinu

MMF je ponudio Ukrajini novčanu pomoć od 27 milijardi dolara. Prema riječima privremenog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, zemlja se nalazi na rubu bankrota.

"Finansijska podrška široke međunarodne zajednice otvoriće program vrijedan 27 milijardi dolara kroz iduće dvije godine", stoji u saopštenju MMF-a.

Bonus video: