"PROZRELI SMO IGRU, SUPROTSTAVIĆEMO SE"

Erdogan: Niko neće spriječiti jačanje Turske

Turska lira je u padu pošto su SAD zaprijetile novim sankcijama. SAD su već uvele sankcije za dvojicu turskih ministara i udvostručile carinske namete na turski čelik i aluminijum. Turska je uzvratila carinama na uvoznu robu iz SAD u vrijednosti od 533 milina dolara i najavila bojkot američkih elektronskih uređaja
6 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.08.2018. 12:27h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska ostati jaka uprkos "pokušaju ekonomskog udara" u jeku tenzija između Ankare i Vašingtona.

Obraćajući se pristalicama u Ankari, Erdogan je rekao da se Turska suočava sa "ekonomskim prijetnjama, sankcijama, deviznim sredstvima, kamatnim stopama i inflacijom", prenijela je agencija AP.

"Kazaćemo im da smo prozreli njihovu igru i da ćemo se suprotstaviti", izjavio je predsjednik Turske.

Erdogan je rekao i da niko neće uspjeti da spriječi jačanje i razvoj Turske, niti ostvarivanje svih ciljeva koje je Turska zacrtala, javila je turska agencija Anadolija.

Turska lira je u padu pošto su SAD zaprijetile novim sankcijama. SAD su već uvele sankcije za dvojicu turskih ministara i udvostručile carinske namete na turski čelik i aluminijum. Turska je uzvratila carinama na uvoznu robu iz SAD u vrijednosti od 533 milina dolara i najavila bojkot američkih elektronskih uređaja.

Diplomatski spor pojačao je zabrinutost investitora za turske ekonomske probleme. Turska je napravila ogroman strani dug zaduživanjem radi podsticanja rasta proteklih godina i s padom valute, taj dug je postao skuplji za otplaćivanje, što može dovesti do bankrota kompanija. Ekonomisti strahuju da bi Turska mogla ući u recesiju.

Preporučujemo za Vas