Prag: Spomenik sovjetskim vojnicima na meti antiruski raspoloženih Čeha

Spomenik je ruska ambasada postavila tiho, bez objava u medijima još sredinom februara da oda poštu "internacionalcima"
53 pregleda 2 komentar(a)
Spomenik Prag, Foto: Reuters
Spomenik Prag, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2014. 11:26h

Na kontroverzni spomenik ruskim vojnicima poginulim u internacionalnim misijama, na Olšanskom groblju u Pragu, neko je ispisao crvenom bojom ime studenta Jana Palaha, koji se zbog sovjetske okupacije demonstrativno spalio 1969. godine.

Spomenik je ruska ambasada postavila tiho, bez objava u medijima još sredinom februara da oda poštu "internacionalcima", kako se u Rusiji nazivaju vojnici koje je Sovjetski Savez slao u vojne intervencije u Čehoslovačkoj 1968. godine i Avganistan, a sada ih je Rusija angažovala na Krimu.

Finansiralo ga je udruženje ruskih veterana iz Avganistana, a Čehe je ogorčilo najviše to što ruska verzija ploče odaje poštu i vojnicima koji su poginuli tokom invazije trupa Varšavskog pakta na Čehoslovačku i mirotvorcima, dok češki tekst govori samo neodređeno o vojnicima iz mirovnih misija i savremenih ratnih sukoba.

Za spomenik koji stoji pored pravoslavne kapele na Olšanskom groblju u Pragu saznalo se ovih dana i odmah je postao meta anonimnih i javnih protesta Čeha.

Prošle sedmice student etnologije Mihal Doležal na spomenik je postavio dječije igračke, figure vojnika i tenkova koje je ofarbao u crveno, a sada je spomenik išaran crvenom bojom, na njemu je ispisano Jan Palah i ispod nacrtan krst.

"Želimo da pokažemo apsurdnost spomenika, a prije svega prvobitne ploče na ruskom jeziku, koja i ne odgovara češkom tekstu i podsjeća na internacionalce što su za nas nedvosmisleno vojnici koji su došli da okupiraju Čehoslovačku", objasnio je Doležal zašto je postavio vojnike i tenkiće na spomenik.

Udruženje veterana iz Avganistana je prošle sedmice uklonilo ruski napis i ostavilo samo češki.

Tokom okupacije Čehoslovačke avgusta 1968. godine poginulo je prema ruskim izvorima 98 vojnika Crvene armije.

Bonus video: