Udala se austrijska ministarka: Plesala sa Putinom koji je kao poklon doveo kozački ansambl

Odaziv predsjednika Putina pozivu na svadbu austrijske ministarke izazvao je pažnju svjetske javnosti i kritike sa mnogih strana.
202 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2018. 15:05h

Ministarka vanjskih poslova Austrije Karin Knajsel (53) udala se danas u Sulctalu na jugu Štajerske, za biznismena Volfganga Majlingera (54), a među gostima je bio i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Knajsel i Putin su i plesali na slavlju.

Putin je ranije danas došao u Austriju, s kao svadbeni poklon je doveo - kozački ansambl.

Austrijski mediji bilježe da je šef ruske države nešto poslije podneva sletio na aerodrom u Gracu, a takvu pažnju, počev od slijetanja, dolasku Putina pridaju zbog činjenice da je njegova privatna posjeta svadbi ministarke naišla na veliku buru u političkoj javnosti zemlje, jer je Rusija pod sankcijama EU, a Austrija predsjedavajuća Uniji.

Putin će u Austriji boraviti svega par sati pošto u 18 časova ima sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na jednom njemačkom dvorcu.

Odaziv predsjednika Putina pozivu na svadbu austrijske ministarke izazvao je pažnju svjetske javnosti i kritike sa mnogih strana.

Kritičari smatraju da se radi o neuobičajenom činu, dok najviši predstavnici austrijske vlade, među njima vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe, dolazak Putina smatraju velikom čašću za Austriju.

Prisustvo predsjednika Rusije kritikovala je uveliko proteklih dana opozicija, a poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Mišel Rejmon je čak zatražio ostavku šefice austrijske diplomatije.

Specijalne jedinice austrijska policije „Kobre“ zadužene su za bezbednost gostiju, među kojima će biti i članovi austrijske vlade, predvođene kancelarom Sebastijanom Kurcom, prenosi Tanjug.

Putin, koji večeras ima sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u dvorcu Mezeberg u Berlinu, zadržao se svega par sati u Austriji, da bi prisustvovao svadbi, na koju ga je pozvala Knajsel prilikom posjete Moskvi.

Predsjednik Rusije potvrdio je svoj dolazak još 19. jula, ali je javnost s tim bila upoznata tek prije par dana.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije isticalo je najprije u više navrata da se radi o privatnoj posjeti, iako će, najvjerovatnije, na marginama svadbe doći do kratkog radnog razgovora austrijskih zvaničnika sa visokim ruskim gostom.

Dolazak Putina na svadbu izazvao je oštre kritike pojedinih političkih predstavnika u Evropskom parlamentu, iz redova austrijske opozicije, a posebno Ukrajine

Austrijske stranke Neos, Liste Pilc i Socijaldemokratska partija (SPO) smatraju da posjeta Putina nanosi štetu Austriiji na međunarodnoj političkoj sceni.

Poslanik Zelenih u Evropskom parlamenu Mišel Rejmon zatražio je ostavku ministarke Knajsel.

Rekao je da austrijsku vladu u EU zbog toga posmatraju kao „produženu ruku ruskog režima u Uniji" i da ministarka pozivom šefu ruske države ugrožava reputaciju zemlje.

Rejmon je ukazao da je Knajsel ministarka vanjskih poslova zemlje koja aktuelno predsjedava EU, a da je Unija uvela sankcije Rusiji zbog "politike agresije" Putina.

"Putin je najagresivniji spoljnopolitički protivnik EU. Zbog toga je potpuno neprihvatljivo da Knajsel Putina privatno zove na jednu feštu", poručuje poslanik.

Ruskog predsjednika optužio je za podršku sirijskom "masovnom ubici" Bašaru al Asadu, napad otrovom u Velikoj Britaniji i manipulaciju američkim izborima, kao i za "uticaj tokom referenduma o Bregzitu".

Kritike su stigle i iz Ukrajine, gdje je predsjedavajući spoljnopolitičkog odbora parlamenta Hana Hopko na tviteru napisala da Austrija "od danas ne može biti više posrednik u Ukrajini".

Na Fejsbuku je dodala da je šefica austrijske diplomatije "zadala jasan šamar evropskim vrijednostima", a sličan stav izneo je i šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije poručilo je, na te kritike, da se radi o privatnom slavlju i ličnoj posjeti, na osnovu koje se ne mijenja vanjskopolitičko pozicioniranje Austrije.

Putinovo prisustvo na ministarkinoj svadbi u Rusiji je u komentarima protumačeno kao prijateljski gest Moskve prema Austriji.

Ruski predsjednik je inače posebno zainteresovan za dobre odnose sa Austrijom, zemljom koja se u EU u više navrata otvoreno izjasnila za ukidanje sankcija, ali istovremeno poručuje da sledi zajedničku politiku, dok se ona ne promijeni.

Austrijski zvaničnici, ali i predstavnici ruske države uvijek su, iako ponekad uz kraće tenzije, čuvali dobre odnose dvije zemlje.

Prilikom sastanka sa kancelarom Sebastijanom Kurcom, krajem februara u Moskvi, Putin je ukazao posebno poštovanje Austriji.

Naime, danima prije tog susreta Putin je otkazao sve termine zbog bolesti, ali ne i susret sa austrijskim kancelarom, koji je usledio usred predizborne kampanje u Rusiji.

Galerija

Bonus video: