Berlin: Timošenkova da bira riječi

Ona je navodno kazala da je spremna da "uzme automat i koka te vražje kasape (što je pogrdan šovinistički naziv Ukrajinaca za Ruse), zajedno sa njihovim rukovodiocem"
75 pregleda 11 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Beta/AP
Julija Timošenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.03.2014. 16:41h

Njemački zvaničnici poručili su, povodom snimka navodnog telefonskog razgovora Julije Timošenko, da političari treba da biraju riječi kada govore o Ukrajini.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, izjavio je, povodom snimka izjave pripisane bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko po kojoj bi na Ruse u Ukrajini trebalo "pucati iz atomskog oružja", da "postoje ograničenja u jeziku i mišljenju koja ne treba prelaziti".

"Uprkos svem protivljenju ruskim akcijama i svim razlikama u mišljenju čak i od ključne važnosti, postoje granice u jeziku i mišljenju koje se ne smiju preći", rekao je Zajbert, a prenosi Rojters.

"Slike i ideje o nasilju, jasno, mnogo prelaze tu granicu", rekao je on odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare.

Navodeći Zajbertove reči da "političari treba da biraju riječi kada se radi o situaciji o Ukrajini", Itar-Tas je preneo i izjavu eksperta Socijaldemokratske partije Njemačke za spoljnu politiku Nilsa Anena da bi Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i kancelarka lično trebalo da iskoriste njihove dobre veze i utiču na Timošenkovu.

Bivša premijerka je oktobra 2011. bila osuđena na sedam godina zatvora za prekoračenje ovlašćenja pri potpisivanju sporazuma o gasu sa Rusijom, a od 9. maja 2012. liječila se u harkovskoj bolnici pod stražom.

Nove ukrajinske vlasti oslobodile su je 22. februara ove godine, poslije čega je ona otišla na liječenje par nedjelja u berlinsku kliniku "Šarite".

Mediji su preksinoć prenijeli da je na internetu postavljen snimak njenog telefonskog razgovora sa poslanikom Partije regiona u ukrajinskoj skupštini i bivšim zamjenikom sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost Nestorom Šufričem.

Julija Timošenko je juče, na nalogu na društvenoj mreži "Tviter," priznala da je razgovarala sa Šufričem, ali tvrdi da je dio razgovora "o osam miliona Rusa u Ukrajini montaža".

Agencije su preijnele da je bivša premijerka upućivala psovke Rusima, a da ženski glas sa dvominutnog snimka sličan njenom na Šufričevo podsjećanje da u "Ukrajini ostaje osam miliona Rusa" odgovara da "na njih treba pucati iz atomskog oružja".

"Razgovarali smo, ali o osam miliona Rusa u Ukrajini je montaža. Ja sam, zapravo, rekla: Rusi u Ukrajini su Ukrajinci. Pozdrav Federalnoj službi bezbjednosti. Izvinite na psovanju", napisala je ona.

Šufrič na snimku govori da su on i njegov sin rezervni oficiri i da će u slučaju pogoršanja situacije "uzeti oružje i ići da brane zemlju", a tokom razgovora čiji sadržaj su prenijeli ruski mediji i Timošenkova kaže da je spremna da "uzme automat i koka te vražje kasape (što je pogrdan šovinistički naziv Ukrajinaca za Ruse), zajedno sa njihovim rukovodiocem".

"Nadam se da ću aktivirati sve svoje veze, podići cio svijet čim uspijem da od ove Rusije ne ostane ni spržena zemlja", govori ženski glas koji se pripisuje Timošenkovoj.

Kremlj nije želio da komentariše snimak sa interneta, ali je predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Dume (donjeg doma ruskog parlamenta) Aleksej Puškov rekao da izjave liderke Otadžbine (Batkivščina) o Rusima u Ukrajini predstavljaju "sasvim neobičan početak izborne kampanje".

U Ukrajini je u protestima 22. februara u Vrhovnoj radi (skupštini) smijenjen predsjednik Viktor Janukovič, promijenjen ustav i zakazani su vanredni izbori za 25. maj.

Bonus video: